FOTO | Licențe comestibile la USAMV. Iaurtul cu flori și mezelurile cu mentă sau ghimbir, printre inovațiile studenților

Lucrările de licență pot fi… comestibile. O demonstrează studenții de la Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară, care s-au întrecut în a crea preparate culinare care mai de care mai inedite. Acestea au fost prezentate în cadrul unui festival desfășurat tocmai în campusul universității.

În spatele produselor expuse de studenți stau cercetări la care tinerii au lucrat un an întreg și care reprezintă, de fapt, lucrări de licență.

Surpriza constă în ingredientele utilizate, dar și în modul de îmbinare al acestora.

„Produsele inovatoare sunt fie cele care cuprind ingrediente mai puțin folosite în industria alimentară, fie folosesc o anumită tehnică mai puțin obișnuită. Îi încurajăm să își manifeste creativitatea, dar în același timp creativitatea trebuie ancorată în realitate. Ei lucrează la aceste produse timp de un an de zile, alături de profesorul coordonator, în stațiile pilot ale facultății noastre și în felul acesta valorificăm resursele pe care le avem”, explică Laura Stan, conferențiar USAMV.

Studenții au vrut sa aducă ceva inedit în fiecare preparat. Biscuiții cu făină de ciuperci, iaurtul cu flori comestibile sau brânza maturată cu flori de soc deshidratate sunt doar câteva dintre produsele gândite de tineri. Zsofia, de exemplu, a folosit pudră de trandafiri și sirop de violete pentru a crea o gustare inedită.

„Este iaurt congelat cu flori comestibile. Am ales asta pentru că e un fel de înghețată cu calorii mai scăzute. Am folosit florile comestibile, pudră de trandafiri și sirop de violete. Gustul este inedit, pudra de trandafiri dă o aromă specială ”, spune
Sebestyen Zsofia, studentă la USAMV.

Iulia, o altă studentă, a pregătit un salam cu ghimbir, învelit în crustă de legume. Preparatul tinerei a fost premiat ca cel mai inovativ, la categoria produselor din carne.

„Eu am făcut un salam crud uscat, cu crustă de legume deshidratate și cu adaos de ghimbir. Este un produs inovativ, cred eu o să atragă consumatorul prin aspect, prin aroma și gustul destul de picant datorat ghimbirului. Acest adaos de ghimbir vine cu un aport de antioxidanți, de aminoacizi esențiali”, a spus Iulia Diduh, și ea studentă.

Cele mai bune produse ar putea fi brevetate și, în plus, în funcție de ajutorul primit din partea agenților economici, unele ar putea să ajungă pe piață.

Firmele deja și-au aratat interesul. O carmangerie din Cluj, de exemplu, a preluat deja câteva idei ale studenților.

„Este o șansă extraordinară pentru noi ca și companie să vedem ideile tinerilor, pentru că practic de aici ne selectăm forța de muncă și tinerii vin întototdeauna cu idei fantastice, astfel putem dezvolta produse noi, inovative, care să atragă clientul”, a spus inginerul tehnolog Alina Săcărea, reprezentant al unei carmangerii.

În total, studenții au creat peste 70 de rețete inedite. Cei mai creativi dintre ei vor fi selectați să participe la programe de internship în cadrul firmelor care colaborează cu universitatea.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: