Deserturile pot fi și sănătoase. O demonstrează studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care își manifestă creativitatea și vin cu propuneri de rețete cel puțin inedite.
Ciocolata cu ceai verde sau cea cu ridiche neagră și biscuiții cu reziduuri din fructe sunt câteva dintre propunerile studenților.
Studenții clujeni au vrut să demonstreze că produsele dulci, de care mulți adulți se feresc, pot avea și proprietăți benefice. Cu ajutorul unei imprimante 3D, Amalia a reușit să realizeze praline din ciocolată. Mai interesantă decât tehnica este, însă, compoziția bomboanelor.
„Am obținut niște praline imprimate 3D, printr-o tehnologie inovativă. Coșurile de praline au fost obținute din surogat de ciocolată, iar în interior am pus o cremă bogată în compuși bioactivi, cu activitate antioxidantă ridicată, datorită pudrei de ceai verde și ceai negru. Este ceva inedit, are un gust puțin fresh”, spune Amalia Nemeș.
Și alte produse au fost asezonate, de către tineri, cu ingrediente aparte. Brigitte, o altă studentă, a creat o rețetă de ciocolată cu sirop de ridiche neagră.
„E destul de dulce și un pic picantă, datorită ridichii negre. Acest produs este un foarte bun antioxidant, previne multe boli, ajută la tuse și la colesterol”, a explicat și Brigitte.
O altă studentă a vrut să demonstreze că și resturile de fructe pot fi ingrediente ideale pentru un produs și gustos și sănătos. Andrada a realizat biscuiți cu pudră din reziduuri de cătină și afine.
„Am mers pe valorificare de subproduse, deoarece în industria alimentară se aruncă foarte mult și m-am gândit cum să valorific ceva. Din afine și cătină se fac sucuri naturale, piureuri, iar reziduul se aruncă practic și m-am gândit să îl valorific în biscuiți digestivi. Iar acest subprodus pe care l-am realizat are foarte multe vitamine, fibre și nutrienți”, a explicat Andrada Țiboc.
Chiar dacă par neobișnuite la prima vedere, astfel de produse aduc un aport nutritiv bogat.
„Ele conțin ingrediente neobișnuite pentru unii dintre noi, însă cu beneficii majore pentru sănătate, pe partea de nutrienți – vitamine, minerale și, de ce nu, și pe partea de proteine și grăsimi sănătoase , a arătat nutriționistul Diana Porumb.
Tinerii și-au prezentat creațiile în fața profesorilor, dar și a agenților economici. Cele mai bune produse ar putea fi brevetate, iar unele ar putea chiar să ajungă pe piață.
Ioana Pîrlea