FOTO | Mitropolitul Clujului a făcut apel, de Bobotează, ca românii plecați în străinătate să se întoarcă acasă

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, a făcut apel la regenerarea satelor românești și a spus că ar vrea ca românii plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă.

Peste 6.000 de clujeni s-au înghesuit în fața Catedralei Ortodoxe să ia apă sfințită. Aproximativ 20 de mii de sticle au fost împărțite credincioșilor de reprezentanții Mitropoliei Clujului. Oamenii consideră că apa sfințită îi ajută atât fizic, cât și sufletește.

„O beau înainte de masă pentru curățarea sufletului”, spune o clujeancă. „Îi bine în casă, îi bine pentru familie, pentru mașină, pentru tot ce avem în casă”, susține un clujean participant la slujbă. „Pentru sfințirea casei. Dacă mă duc acum acasă, dimineața, nouă zile, luăm pe nemâncate câte o gură de apă. Ajută foarte mult”, a declarat o altă clujeancă, pentru EBS Radio.

ÎPS Andrei Andreicuț a spus, la slujba de Bobotează oficiată în aer liber, în fața Catedralei Mitropolitane, că anul 2019 a fost dedicat de Sfântul Sinod satului românesc, față de care românii ar trebui să aibă un atașament și o dragoste deosebită.

„Praznicul Bobotezei este foarte mare, îl are binevestitor pe Sf. Ioan Botezătorul, Mântuitorul spală păcatele oamenilor în apele Iordanului. Coborându-se Mântuitorul în Iordan, sfințește firea apelor, natura, de aceea, față de natura creată de Dumnezeu și pusă la dispoziția noastră, ar trebui să avem mai multă grijă. Anul acesta a fost dedicat de Sf. Sinod satului românesc și primarilor vrednici. Foarte mulți dintre noi provenim de la țară și față de satul românesc trebuie să avem un atașament și o dragoste deosebită. Constatând că satele îmbătrânesc, că locuitorii lor sunt mai puțini, am vrea să se regenereze satele noastre românești. Împuținarea populației este și pentru că nu este foarte mare natalitatea, dar și pentru că aproape 5 milioane de români au plecat spre alte plaiuri, din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele. Încet-încet s-a creat un curent și tare am dori ca el să își schimbe sensul și să revină acasă. Nu vor reveni toți, poate măcar unii dintre ei”, a spus Mitropolitul Clujului.

„Din punct de vedere spiritual și liturgic, această sărbătoare încheie șirul marilor sărbători – ale nașterii Domnului, Anului Nou, și Bobotezei, și există obiceiul ca în ajunul acestei mari sărbători să se săvârșească Slujba Sfințirii Mari a Apei, iar cu această apă sfințită să fie stropite creștetele credincioșilor, casele, gospodăriile, toate spațiile care formează locul în care omul trăiește și desfășoară activitatea”, a spus, pentru EBS Radio, Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

Conform clericilor, Botezul Domnului sau Boboteaza este o sărbătoare chiar mai mare decât cea a Crăciunului. Aceasta este celebrată în fiecare an, în 6 ianuarie, de credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici.

Text și foto: Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: