Hârtie, pahare de plastic sau spumă poliuretanică sunt doar câteva dintre materialele folosite la crearea unor pomi neconvenționali de Crăciun, meniți să înlocuiască bradul tradițional.
Clujenii au creat acești pomi atât pentru a evita tăierea brazilor, cât și pentru ajuta la plantarea altora. „Mie îmi place foarte mult, pentru că de când mă știu am făcut nebrazi. Nu le ziceam nebrazi, ziceam că fac eu singură brad din ce am. Primul brad l-am făcut din sârmă”, spune un voluntar care a participat la realizarea nebrazilor.
Peste 20 de pomi sunt expuși în cadrul Marelui Târg de Nebrazi, de la Casa Tranzit din Cluj-Napoca. Aceștia sunt de vânzare, iar prețurile pornesc de la 30 de lei și depășesc 200 de lei, în funcție de mărime și complexitate.
„Am strâns până acum 22 de nebrazi, dar continuă să vină. Lumea se bucură să arate pe de-o parte dorința lor de a nu tăia brazi, pe de altă parte dorința de a contribui până la urmă la această latură ecologică, pentru că nebrazii care sunt expuși pot să fie cumpărați de cineva, iar banii vor fi donați Asociației <Tășuleasa Social>, care va planta alți pomișori din banii respectivi”, susține Dan Clinci, președintele Urbannect, organizatorul evenimentului.
Târgul de nebrazi de la Casa Tranzit este deschis până mâine. Organizatorii i-au ajutat pe clujeni să învețe să realizeze nebrazi, în cadrul a două ateliere. Este al treilea an în care la Cluj nebrazii iau locul pomilor tradiționali de Crăciun.
Text și foto: Alexandra Ogruțan