FOTO | O tânără din Cluj poate deveni antreprenor european al deceniului cu o afacere inedită

Cornelia Ungurean a ajuns în finala competiției lansate de Comisia Europeană, Tânărul Antreprenor Erasmus al ultimilor zece ani, cu o afacere „înmiresmată”.

Absolventă de studii de biologie și biotehnologie, tânăra a pus pe picioare o afacere cu ulei de floarea soarelui. Dar nu este unul obișnuit. Pe lângă că este presat la rece, uleiul este îmbogățit și chiar înmiresmat cu patru tipuri de ingrediente: ciuperci, ardei iute, ierburi aromatice sau usturoi.

Ideea i-a venit în anul 2017, când era în anul I la masterat și lucra la un proiect în care trebuia să inoveze un produs alimentar.

„După un research mi-am dat seama că nu există ulei de floarea soarelui funcțional. Ulei funcțional înseamnă un produs care are mai multe proprietăți. Avem un ulei funcțional de floarea soarelui, care este în primul rând un produs alimentar. În al doilea rând îți aduce un beneficiu de sănătate, pentru că este 100% natural, este aromat și îți provoacă creatvitatea în bucătărie, adică să încerci combinații noi”, spune Cornelia Ungurean.

Tânăra se inspiră în afacerea ei și din modelul unui grup de 40 de producători de ulei de măsline din Grecia, pe care i-a vizitat în cadrul programului. Aceștia reușesc să promoveze nu doar produse, ci și insula Lesbos, unde își desfășoară activitatea.

„Am făcut contracte cu producători locali de materie primă, respectiv ulei de floarea soarelui presat la rece, ciuperci, verdețuri, busuioc oregano, usturoi și ardei iute. Prin asocierea cu producătorii aceștia mici dorim și noi să încurajăm producția locală prin tradițiile noastre românești, prin obiceiurile noastre și, pur și simplu, prin faptul că ne asociem să avem un scop comun”, mai spune Cornelia.

Deocamdată, tânăra și asociatul ei, un fost coleg, produc aceste uleuri în cantități mici, dar pasul următor este realizarea unui sistem de micro-producție. Pentru asta este nevoie, însă, de noi investiții. De asemenea, firma ar urma să desfacă pe piață și uleiurile produse de asociația producătorilor din Lesbos amintită.

Alți doi tineri antreprenori din Europa concurează în finala competiției organizată de Comisia Europeană. Câștigătorul va fi desemnat în 18 martie, la Bruxelles, unde concurenții vor susține prezentări de cinci minute în fața publicului.

Cornelia spune că e deja câștigătoare. „E o onoare că voi reprezenta România la nivel european. Consider că sunt deja câtigătoare pentru că voi avea ocazia să discut cu persoane experimentate și cu alți antreprenori care sunt la început, ca mine. Să am un schimb de experiență și să am noi legături pentru viitor”, a explicat tânăra.

Mai mult, este foarte optimistă și, peste câțiva ani, se vede cu microproducția începută, cu mai mulți clienți și mai diverși.

„Peste trei ani vreau să putem să și exportăm. Și mă mai văd cu o gamă mai largă de produse și de servicii”, a mai spus Cornelia.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Arhiva personală

Ne poți asculta și aici: