FOTO | Peste 120 de magistrați au protestat din nou în fața Palatului de Justiție Cluj

Peste 120 de magistrați au protestat în fața Palatului de Justiție din Cluj. Cristi Danileț a spus că judecătorii cer președintelui CSM să sesizeze CCR legat de un conflict între Guvern și autoritatea judecătorească.

La protest au participat magistrați de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj, Judecătoria Cluj-Napoca, dar și de la alte judecătorii din județ, precum și procurori de la parchete, de la DNA și DIICOT.

Magistrații prezenți au primit mărțișoare de la băiețelul unui reprezentant al mișcării #rezist, gestul fiind considerat unul de susținere și încredere al societății civile cu acțiunile de protest din justiție.

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a declarat că judecătorii instanței pe care o reprezintă cer președintelui CSM să sesizeze CCR cu un conflict între autoritatea executivă, Guvernul, și autoritatea judecătorească, adică instanțe, parchete și CSM, „întrucât adoptarea OUG nr. 7/2019 s-a făcut fără consultarea magistraților și fără avizul CSM, așa cum spune legea”.

„Nu era nicio urgență pentru a se adopta OUG nr. 7, iar aceasta trebuie abrogată. O nouă abrogare, dacă se va face prin OUG, și aceasta va trebui să aibă avizul de la CSM. Simplul anunț al ministrului Justiției cum că se gândește să renunțe la un articol al ordonanței, este insuficient și nu produce niciun efect. CSM trebuie să își dea avizul”, a spus Danileț.

Judecătorii clujeni au avut în această săptămână activitatea suspendată și au judeact doar cazurile urgente. „Au fost câteva sute de cauze care au fost amânate în această săptămână la fiecare instanță”, a spus judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Săptămâna viitoare, judecătorii clujeni vor purta banderola albă la robă în sălile de judecată și își vor opri activitatea zilnic, timp de o oră.

Text și foto: Alexandra Ogruțan

X
X
X