FOTO | Peste 300 de locuitori din Mănăștur, somați să își dărâme singuri garajele de tablă! În caz contrar, vor plăti amenzi și costurile demolării

Nemulțumiri la Cluj, unde vremea garajelor de tablă dintre blocuri apune. Peste 300 de proprietari de garaje din cartierul Mănăștur au fost somați să le demoleze. Oamenii sunt nemulțumiți că nu vor mai avea unde să-și parcheze mașinile, deși Primăria îi asigură că vor primi locuri în noile parkinguri.

Numeroși proprietari de autoturisme sunt supărați că trebuie să își demoleze garajele, până la finalul lunii. Este vorba de locatari din cartierul Mănăștur unde Primăria va amenaja parkinguri și noi locuri de parcare. Oamenii spun că au făcut investiții și au plătit anual impozitele. Ei sunt speriați și de faptul că nu vor mai avea unde să își parcheze autoturismele.

În spatele blocurilor de pe Primăverii 20, dar și mai jos, în fața imobilelor de la Gârbău 7, se află câteva zeci de garaje. Unele dintre acestea sunt folosite pe post de depozit, dar majoritatea sunt folosite de autoturisme.

Bogdan Păcurar și tatăl său sunt în plin proces de mutare a mai multor utilaje dintr-unul dintre garaje. „Scoatem, ducem, aruncăm, tăiem, nici nu știm pe ce să punem mâna. Nu ni se pare normal, de când sunt blocurile acestea sunt și garajele”, spune tânărul. Oamenii susțin că înainte de campanie, autoritățile le-au dat de înțeles că garajele nu vor dispărea, iar acum sunt lăsați să și le demoleze pe cont propriu.

Câțiva metri mai încolo, alte două persoane urmăresc, ca dintr-o peluză, ieșirea autoturismului din garaj. Încă nu știu cum vor face față situației.

„Folosim garajul de aproximativ 20 de ani, avem construcție de cărămidă, ne va fi foarte greu. Trebuie să avem banii propriu-ziși să dărâmăm garajele. Probabil voi lua un împrumut să putem demola. Nu așa se procedează într-o țară civilizată, ar fi trebuit să ne ofere temporar locuri de parcare, în fața blocului, unde acum parchează oricine dorește”, spune și Remus Bota.

„Nu e frumos ce fac. Ne pune în situația asta, noi am făcut umplutura aici pe banii noștri, nu ne-a ajutat nimeni”, completează Gheorghe A., un alt bărbat care locuiește de aproape 40 de ani în acest bloc. „Vă dați seama, să rămâi la iarnă cu mașina așa, ți-o sparge cineva”, a mai spus acesta. Din fostul garaj, lipit de un altul, demolat deja, i-a rămas doar copertina și încă o latură, conexată unei alte construcții de acest gen.

Valeria Spătar, și ea proprietară a unui garaj, este sceptică în ceea ce privește funcționalitatea viitorul parking. “E așa de îngust, atât în partea de sus (înspre Primăverii, n. red), cât și jos (spre strada Gârbău, n. red.). Cum intră mașini pe aici? Și așa este foarte dificil”, a spus aceasta.

Primăria Cluj-Napoca a demolat recent aproape 30 de garaje de pe aleea Brateș și alți peste 300 de proprietari din Mănăștur au fost somați să desființeze aceste construcții. Este vorba despre locatarii de pe strazile Primărerii 8 și Primăverii 20, respectiv Mogoșoaia 7, unde se vor construi trei parkinguri, dar și de construcții de pe Parâng și Brateș.

„Au trecut 30 de zile de când au fost trimise somațiile, mai au aproximativ o lună la dispoziție să și le demoleze singuri. În cazul în care nu vor face acest lucru, vom merge noi și vom demola cu RADP-ul, pe cheltuiala lor, pentru a crea noi locuri de parcare și noi parkinguri”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Primăria clujeană anunță că, până în 2021, vor fi inaugurate trei noi parkinguri publice în cartierul Mănăștur, cu aproximativ 900 de locuri.

Citește și:

Peste 1.000 de noi locuri de parcare vor fi create la Cluj în următorii trei ani

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: