FOTO | Polițiștii clujeni, pregătiți de un expert în siguranța auto a copiilor. În România, cei mici sunt transportați în mașini, în brațele părinților

Potrivit unui studiu, grija părinților este mare până când copilul împlinește 2 ani, însă apoi conștiinciozitatea lor scade. Acesta este unul dintre motivele pentru care polițiștii clujeni au fost instruiți de un expert internațional în siguranța auto a copiilor.

Purtarea corectă a centurii de siguranță de către copii este vitală pentru evitarea consecințelor negative ale unui accident rutier. La un impact în care mașina rulează viteză de 50 de kilometri la oră, greutatea corpului crește de 30 de ori, ceea ce poate duce la consecințe dramatice. Este semnalul pe care îl trage expertul european în siguranță auto Peter Jahn. Specialistul a susținut mai multe sesiuni de formare la Cluj, cu polițiști clujeni.

„Dacă sunt părinte, trebuie să clarific faptul că este periculos în mașină. La o coliziune frontală cu doar 50 de kilometri pe oră, cu care nu depășești viteza legală, viteza legală cu care îți duci poate copiii la școală pe un bulevard urban, greutatea ta crește de peste 30 de ori. Deci dacă am 70 de kilograme voi cântări 2.100 de kilograme, peste 2 tone. Te vei lovi de mașină, de parbriz, vei lovi ceilalți pasageri din mașină cu această greutate”, spune Peter Jahn.

El le recomandă părinților ca dincolo de mijloacele de siguranță absolut necesare în transportul cu mașina, să folosească alături de copii, pentru distanțe scurte, mijlocale alternative de deplasare precum bicicleta, sau chiar mersul pe jos. Peter Hahn a explicat că în ultimii 25 de ani, în Austria procentul copiilor care folosesc centura de siguranță a urcat spre 100%, dar și mai acolo este de lucru în ceea ce privește folosirea unui sistem corect de prindere.

Informațiile primite de către polițiștii din Cluj în cadrul trainingului susținut de expertul austriac vor fi transmise mai departe către părinți, spune comisarul Gina Pop, din cadrul Inspectoratului pentru Poliție al Județului.

„Noi vom promova lucrurile învățate și vom încerca să schimbăm comportamentele părinților, să înțeleagă părinții de ce trebuie ca cei mici să stea într-un scaun, pentru că de multe ori se întâmplă ca aceștia să riposteze, să își dorească o condiție de adult, însă dacă explici de ce nu se poate, pentru că sunt anumite consecințe negative care pot să se răsfrângă asupra corpului copilului și să sufere leziuni, sunt convinsă că aceste lucruri sunt înțelese”, a declarat comisarul Gina Pop.

Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice și Administrative a UBB, în România, o treime din cei peste 700 de părinții incluși în eșantion nu folosesc sisteme de siguranță pentru copii. Totodată mai bine de jumătate dintre copii nu stau corect într-un sistem de siguranță, mai arată studiul.

Mai mult, un studiu al sociologilor clujeni, relevă faptul că părinții sunt foarte grijulii cu securizarea copiiilor în timpul transportului cu mașina până la vârsta de 2 ani, dar conștiinciozitatea scade, astfel încât la 12 ani sunt foarte mulți copii transportați cu mașina total nesecurizați, ceea ce crește riscul în caz de accidente.

Siguranță copiilor este prioritatea firească a oricărui părinte. Însă, conform unui studiu pan-european din 2015, România este țara cu cel mai mic procent, respectiv 26%, în ceea ce privește rata de utilizare a centurii pe bancheta din spate a autovehiculelor. Utilizarea corectă a sistemelor de siguranță pentru copii, cum sunt centuri de siguranță, scaune auto, înălțătoare, este mult sub media țărilor europene.

Date dintr-un studiu observațional derulat în Cluj-Napoca între 2013-2014 arată că 32,6% dintre copiii pasageri între 0-17 ani nu purtau niciun sistem de siguranță. Între 2015 și 2016, aproape 700 de copii între 0 și 12 ani au fost implicați în accidente rutiere în județul Cluj. Dintre aceștia, aproape jumătate nu purtau niciun sistem de siguranță la momentul accidentului.

Ovidiu Cornea

X
X
X