FOTO | Tururi ghidate la Cluj: Tunelul care vibrează la trecerea prin el sau copacul luminos acționat de pedalele bicicletelor

Arta contemporană îi ajută pe tineri să descopere Clujul. Zeci de persoane, printre care numeroși străini, participă în fiecare seară la un tur artistic al orașului, urmărind traseul mai multor instalații luminoase amplasate în zona centrală.

Copacul lumninos acționat de pedalele bicicletelor din parcul I.L. Caragiale și tunelul ale cărui lumini vibrează la trecerea prin el se numără printre cele mai interesante exponate.

Tururile sunt conduse de voluntari ai asociației Cluj Guided Tours. „Încercăm să aducem oamenii mai aproape de instalațiile unor artiști atât români, cât și internaționali. Încercăm să transmitem mai departe mesajul artiștilor către cei care doresc să participe la tururile noastre”, susține Ionuț Alexandru, unul dintre voluntari.

Tururile sunt și pe placul turiștilor. „Tururile sunt foarte interesante, cu aceste lumini, este ceva ce nu găsești în alte orașe”, spune un turist străin.

„Am descoperit multe despre România, despre istoria României și a Clujului. Dacă aș fi văzut doar expoziția de instalații nu aș fi înțeles totul, dar acum îmi este clar”, explică un student străin.

„Cred că orașul își îmbunătățește imaginea prin artă, ăsta este un lucru bun, pentru că este o atracție pentru turiști. Cred că este un tur interesant pentru că vezi multe din oraș în timp ce parcurgi traseul”, spune o studentă din străinătate.

„Ne-ar plăcea ca înscrisul acela cu <Mi-e dor de tine>, de pe podul Elisabeta, să rămână acolo, ar fi extraordinar, ar atrage nu doar turiști, ci și pe noi”, susține o tânără româncă.

Turul ghidat al instalațiilor luminoase are loc în fiecare seară de la ora 18.00, cu plecare din Piața Unirii, în cadrul festivalului Lights On.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: