FOTO | Un singur ofertant pentru modernizarea a patru străzi din centrul Clujului. Bandă unică pentru autobuze pe Regele Ferdinand

Un singur ofertant s-a înscris în cursa pentru licitația care prevede modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei (tronsoanele 1 și 3) din Cluj-Napoca.

 

Termenul limită a expirat în cursul săptămânii, iar singura ofertă a fost depusă de compania Diferit, fiind evaluată acum de autoritățile locale. Valoarea proiectului ajunge la peste 3 milioane de euro, fără TVA, cea mai mare parte fiind asigurată din bani europeni.

Proiectul a fost suspus dezbaterii publice în cursul anului trecut, proiectarea și execuția urmând să se bazeze pe studiul de fezabilitate finalizat deja. „Proiectul presupune extinderea spațiului pietonal, crearea unor zone de tip spațiu partajat, modernizarea iluminatului prin iluminat cu led-uri, plantarea unor aliniamente de arbori, dar și construirea unui stand pentru taxiuri electrice. Pe strada Regele Ferdinand va fi creată o bandă unică pentru transportul în comun, dinspre strada Horea spre Piața Unirii”, a explicat, pentru EBS Radio, Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca.

Ideea de spațiu partajat sau shared space, promovată de municipalitate în majoritatea proiectelor de modernizare a străzilor centrale, acordă prioritate pietonilor, iar accesul mașinilor este limitat la 20 de kilometri pe oră, iar în unele cazuri permis doar riveranilor.

O altă zonă în care se va interveni este scuarul de la capătul străzii Tipografiei, din fața Prefecturii Cluj. Statuia lui Alexandru Ioan Cuza urmează să fie reamplasată, iar spațiul verde, reprezentat acum de vegetație, va fi înlocuit cu arbori.

98% din banii necesari acestui proiect sunt asigurați din fonduri europene. Contractul de finanțare urmează să fie semnat în această primăvară.

Ovidiu Cornea

X
X
X