FOTO & VIDEO | Bucătărie de lux la Spitalul Județean de Urgență din Cluj: 30 de bucătari fac zilnic aproape 1.100 de porții de mâncare

Cei 30 de bucătari ai Spitalului Județean de Urgență din Cluj pregătesc zilnic peste 1.100 de porții de mâncare, toate adaptate nevoilor pacienților. Bucătăria, dar și sistemul de transport până la patul bolnavului au fost modernizate anul trecut în urma unor investiții de circa 4,5 milioane de lei.

Ciorbă de ciuperci și cartofi piure cu chiftele marinate în sos de roșii sau de mărar, cu salată asortată de murături, cu decor de crudități. Acesta este meniul general al unei zilei obișnuite pentru pacienții internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca.

În total, din bucătăria spitalului ies zilnic aproximativ 1.100 de porții de mâncare. Meniul este conceput be baza unui rețetar întocmit de un nutriționist și aprobat de conducerea spitalului. El are la bază rețete dietetice care sunt individualizate și adaptate nutrițional și caloric, în funcție de afecțiunea pentru care se află internat fiecare pacient. Cei peste 30 de angajați lucrează într-o bucătărie utilată modern, iar mâncarea este servită pacienților în tăvi termoizolante.

„Mâncarea gătită e foarte bună. Și cantitativ – suficientă, și de calitate. Anii trecuți erau pe cărucioare așezate, în găleți, în oale, și cu polonicul se serveau bolnavii”, spune o pacientă. „Mai bună decât mă așteptam. Efectiv am fost uimită. De exemplu, la micul dejun, ne-a adus pâine, croissant, unt, brânză topită, iaurt și ceai și cafea. Am zis că nu mai plec că e ca în stațiune”, povestește, încântată, o altă bolnavă.

Cele trei mese zilnice ale fiecărui pacient costă 10 lei, aceasta este suma alocată pentru masa unui bolnav cu regim alimentar normal, în timp ce pacienții cu regimuri speciale beneficiază de o alocație de 15 lei.

„Banii sunt foarte puțini și îți trebuie multă experiență, îți trebuie o jonglerie, de-a dreptul, să faci, ca să te încadrezi în alocație, să ai calitate la hrană, să dai tot ceea ce trebuie, să ai și un felul trei, să ai și o salată, să ai și o ciorbă aspectuoasă, bineînțeles, respectând rețeta și dieta fiecăruia. Este dificil și trebuie să faci și muncă de economist să reușești să împarți acești bani pe cele trei mese principale, pe fiecare aliment în parte, și să te încadrezi, totuși, în 10 lei”, spune medicul nutriționist dietetician al spitalului, Sanda Florina Sabău.

Din bucătărie, mâncarea este transportată către toate cele 42 de secții clinice, răspândite în cele peste 30 de clădiri ale spitalului, cu mașinile care au fost cumpărate anul trecut, o dată cu modernizarea bucătăriei.

„Au fost achiziționate cinci mașini. Acum, mâncarea pleacă porționată direct din bucătărie, în tăvi termoizolante, astfel încât mâncarea să ajungă caldă pe secții. Au fost schimbate toate echipamentele, au fost achiziționate și două linii de spălare automate, astfel încât, la acest moment, vasele se spală în bucătărie și nu se mai spală în oficiile din cadrul secțiilor. S-au schimbat marmitele, frigidere, s-a schimbat toată vesela”, a declarat, pentru EBS Radio, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă.

Modernizarea bucătăriei Spitalului Județean de Urgență a costat aproximativ 4,5 milioane de lei.

Bucătăria Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Confortul pacientului, pe durata internării, este pentru noi o prioritate. Sistemul modern de preparare și servire a mesei a fost special conceput pentru asigurarea acestui confort. După patru luni de probe și de muncă în echipă, ne mândrim cu cea mai modernă bucătărie din sistemul sanitar românesc. Spațiul în care funcționează bucătăria, cu o suprafață de aproape 300mp, a fost renovat complet, iar blocul alimentar a fost dotat cu cele mai moderne aparate și echipamente. Investiția totală se ridică la 3.600.000 lei (peste 775.000 euro) și a fost realizată, în întregime, din veniturile proprii ale spitalului.Acum, distribuirea mesei pentru cei 1200 de pacienți internați în medie zilnic în spital, se face la standarde europene, printr-un flux bine stabilit de porționare, în tăvi termoizolante, conform regimului prescris fiecărui bolnav.Mulțumim întregii echipe implicate în bunul mers al acestui proiect!

Publicată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pe Joi, 6 septembrie 2018

Text și foto: Alexandra Ogruțan

Sursa video: Facebook/Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Ne poți asculta și aici: