FOTO & VIDEO | Prima școală de potcovari din România funcționează la Cluj. În țară mai există doar 10 astfel de specialiști

Prima școală de potcovari din România funcționează de luna trecută în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Decizia a fost luată de conducerea instituției, care a constatat că există un deficit de astfel de specialiști în țară.

Școala de potcovari a fost deschisă în cadrul unui proiect inspirat din Franța. Cursurile primei promoții au început la 1 noiembrie, iar primii specialiști vor absolvi în primăvara anului viitor. „Ne-am gândit inițial la 10 locuri, la 10 studenți, dar cererea a fost extrem de mare astfel încât am dublat numărul celor pe care dorim să-i formăm de la 10 la 20. Avem acest formator din Franța care asigură această formare teoretică și practică”, explică managerul proiectului, Cristina Pocol.

Momentan, școala de potcovari este dedicată studenților de la Facultatea de Medicină Veterinară, iar cursurile se desfășoară în incinta universității. Studenții beneficiază în acest moment de pregătire teoretică și practică asigurată de un specialist din Franța, Charles Leguy Vandevelde. La sfârșitul cursurilor, studenții clujeni vor face practică în instituții franceze de profil.

Planul reprezentanților universității este ca în următorii doi ani să creeze o școală de sine stătătoare la care să se poată înscrie oricine își dorește.

„Potcovitul este o meserie demnă de respect în alte țări. Specialiștii lucrează cot la cot cu medicul veterinar ortoped și împreună formează o echipă de succes. Momentan, pe piața muncii avem nevoie de foarte foarte mulți potcovari. În ultimii ani s-a dezvoltat extrem de mult creșterea calului și utilizarea calului în vederea activităților sportive. Acum avem în țară vreo 10 potcovari care sunt autohtoni, restul vin din exterior”, susține președintele Asociației Veterinare Ecvine din România, Cristian Crecan.

Proiectul este derulat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară în colaborare cu Agenția Universitară a Francofoniei, care a a contribuit cu 22.500 de euro, și cu Asociația Veterinară Ecvină.

Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: