FOTO & VIDEO | Zeci de elevi pasionați de roboți s-au întrecut la Cluj, la cea mai mare competiție de robotică din România

Zeci de liceeni s-au întrecut în weekend, la Cluj-Napoca, la cea mai mare competiție Regională de Robotică. Ei au făcut demostrații cu roboții, dar au fost recompensați și pentru spiritul de echipă.

Printre echipele participante a fost și cea formată din elevii de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, care anul trecut a reușit să ajungă la Campionatul Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii.

„A fost stresant, dar a fost frumos. Și ne-am bucurat că echipa noastră a fost atât de comunicativă. Robotul pe care l-am construit avea o parte foarte importantă de autonomie și de programare. Dar apoi vine toată bucata de antrenament. Deși robotul funcționează bine, trebuie ca și <șoferii> să funcționeze la fel de bine”, a declarat Ioan Andrei Hada, unul dintre membrii echipei XEO de la liceul din Alba Iulia.

În schimb, elevii de la Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca au participat pentru prima dată la acest concurs.

„Noi am avut primul meci în această zi și aveam așa, o neliniște, că . Când exersam înainte erau unele părți care nu mergeau și era așa o mică tensiune. Dar după aia, când a început meciul, am văzut că totul a mers bine, am prins toți încredere în noi și am reușit să ne coordonăm astfel încât să meargă totul uniform și chiar suntem foarte mândri de punctajele obținute. Sperăm ca după această competiție să ne găsim un sponsor ca să ne putem permite deplasarea la București unde o să fie următoarea fază a concursului. Sperăm să trecem mai departe”, a declarat Mihai Greblă, reprezentantul echipei de la Colegiul Național „Emil Racoviță”.

Elevii nu au fost recompensați doar pentru performanța robotului, ci și pentru faptul că au lucrat în echipă.

„Se dau multe premii pentru că, de fapt, e vorba, de mai mult decât despre un robot. E vorba despre munca în echipă, e vorba despre cum să construiești un mic business, pentru că fiecare echipă este ca un mic start-up. Ei trebuie să aibă o unitate vizuală, adică să aibă tricourile la fel, cu logourile echipei. Deci trebuie să facă acest logo, să-l creeze ei, să-și caute nume. Unii dintre ei chiar vin cu mascote”, a spus Dana Războiu, organizatoarea concursului.

32 de echipe de elevi pasionați de roboți s-au întrecut în acest weekend la Cluj-Napoca. 28 de echipe vor merge mai departe în finala campionatului care se va organiza la București la sfârșitul lunii, iar primele 4 câștigătoare au asigurate biletele pentru Statele Unite ale Americii, la Detroit, unde va avea loc finala mondială.

Alexandra Ogruțan