Câteva zeci de tineri de la patru licee clujene au creat roboți care simulează o misiune spațială pe o planetă bogată în aur și argint. Tinerii au lucrat câteva luni pentru ca roboții lor, care integrează elemente de soft, tehnologie 3D și multiple componente electronice, să poată ridica mineralele și să le așeze în mini-baza spațială.
Ana, Ionuț și Mihnea, membri în trei echipe diferite, spun că munca la aceste proiecte le-a dezvoltat abilitățile tehnice. „Cred că acum înțeleg mai bine cum funcționează componentele electrice, am aflat cum se numesc mai multe componente. cum ar fi motoare, senzorii, am învățat să îi programez”, spune Ana Băltărețu, elevă în clasa a XII-a, team leader al echipei de la Liceul de Informatică. „Pentru viitorul nostru putem să deprindem niște aptituni, care țin fie de mecanică, fie de sociabilitate și ne ajută pe orice ramură”, crede Ionuț, un elev de clasa a X-a de la același liceu. „Facem roboți, deci ne obișnuim cu construirea de roboți, dar pe lângă asta este o muncă în echipă. La școală în general avem proiecte individuale, examenele sunt indiviuale, aici în general avem echipe de 15-20 de oameni, în care fiecare are propriile lui skilluri sau lucruri pe care vrea să le dezvolte”, a spus Mihnea, un tânăr de clasa a XII-a de la Colegiul „Emil Racoviță”.
Dificultățile cu care se confruntă în crearea roboților îi responsabilizează pe elevi, susțin profesoarele Gabriela Bălan și Adriana Cheres, coordonatoarele echipelor de la Liceul de Informatică și de la Nicolae Bălcescu.
„Poate că sugestiv ar fi unul dintre părinții copiilor din echipă, anul trecut a menționat un lucrur de genul: parcă mă înțeleg mai bine cu copilul meu, de când vine la roboți”, a declarat, pentru EBS Radio, profesoara Gabriela Bălan de la Liceul de Informatică.
„Eu cred că îi pregătim pentru viață, pentru nou, pentru ce va fi în următorii 5-10 ani, e greu să pregătești un elev pentru ce va să vină, dar important e că trebuie să se adapteze”, spune Adriana Cheres, profesoară la Liceul Nicolae Bălcescu.
Tinerii de la liceele Emil Racoviță, Nicolae Bălcescu, Avram Iancu și de la Liceul de Informatică au realizat roboții în cadrul celei de-a treia ediții a competiției naționale de robotică First Tech Challenge, la care sunt înscrise deja peste 150 de echipe. Fazele eliminiatorii ale concursului încep luna viitoare.
Text și foto: Ovidiu Cornea