FOTO | Zeci de mii de oameni pe Câmpia Libertății din Blaj. Șapte episcopi greco-catolci martiri au fost beatificați în prezența Papei Francisc

Sanctitatea Sa Papa Francisc a ajuns, duminică, la Blaj, în „Mica Romă”, într-un loc încărcat de istorie pentru poporul român. Suveranul Pontif a prezidat liturghia de beatificare a șapte episcopi greco-catolci martiri ai regimului comunist, în prezența a zeci de mii de pelerini de toate confesiunile veniți din întreaga țară, dar și din străinătate.

Zi specială pentru comunitatea din Blaj, dar și pentru cei care au venit de la zeci sau sute de kilometri distanță pentru a asista la aceste momente emoționante. Vizita Papei Francisc în România reprezintă un eveniment aparte nu doar pentru catolici, ci și pentru alți creștini.

Spre Câmpia Libertății de la Blaj, „Mica Romă”, cum mai este numită localitatea unde își are sediul Arhiepiscopia de Făgăraș și Alba Iulia și întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, au plecat în această dimineață peste 6.500 de credincioși greco-catolici din Cluj. Pentru ei, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a închiriat trei trenuri care au avut ca destinație Blajul.

La Blaj se termină și călătoria Sfântului Părinte în țara noastră, și pe Câmpia Libertății a avut loc cel mai important moment. Beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici români martiri, care s-au jertfit pentru a apăra credința.

Ierarhii beatificați în cadrul liturghiei de pe Câmpia Libertății sunt Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și cardinalul clujean Iuliu Hossu.

În predica sa, Papa Francisc a vorbit despre martiriul celor șapte episcopi greco-catolici, despre credință în vremuri tulburi și despre iertare. La finalul predicii, o liniște deplină s-a așternut peste Câmpia Libertății, unde pelerinii au ținut un moment de reculegere.

Suveranul Pontif va vizita duminică și o comunitate romă din oraşul Blaj, iar în jurul orei 17.00 va ajunge în Sibiu, unde va avea loc o scurtă ceremonie care încheie, practic, vizita Sanctității Sale în țara noastră.

Suveranul Pontif a petrecut trei zile în România și sute de mii de oameni au avut ocazia să îl vadă la București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj.

Text și foto: Ioana Pîrlea