În ultimele zile românii au asistat la o vizită istorică a Sanctității Sale Papa Francisc în România. Sute de mii de oameni au avut ocazia să îl vadă la București, Șumuleu Ciuc, Iași, Blaj sau pe aeroportul din Sibiu, de unde Suveranul Pontif a plecat la Vatican.
Doar în „Mica Romă”, așa cum mai este denumit orașul Blaj, peste 100.000 de oameni s-au rugat pe Câmpia Libertății în fața Sfântului Părinte și au fost mai mult decât încântați în momentul în care papamobilul a trecut prin fața lor.
Punctul culminant de la Blaj a fost ceremonia de beatificare a șapte episcopi martiri printre care și Iuliu Hossu, fost episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
A fost o zi specială atât pentru comunitatea din Blaj, cât și pentru pelerinii veniți de la zeci sau sute de kilometri distanță.
„A fost înălțător, înălțător. Și cred că asta e o singură dată în viață. Sunt impresionată până la lacrimi”, a spus o femeie care a venit pe Câmpia Libertății.
„Este un miracol, este extraordinar. Am fi vrut noi de multe ori să se întâmple ceva similar, suntem înălțați de ceea ce s-a întâmplat aici. Este impresionat ce s-a întâmplat”, a spus o altă femeie.
Unii pelerini au venit în fața Suveranului Pontif în costume tradiționale, pentru a-și reprezenta, cu mândrie, zona.
„Am venit îmbrăcată în port popular, cu năframă, cu cămașă, cu sugnă, așa cum e portul la noi. Suntem din Maramureș. Am venit să reprezentăm zona și să ne întâlnim cu Sfântul Părinte. A fost foarte frumos”, a spus o maramureșeancă.
Așa cum au fost îndemnați, oamenii au mers împreună. Doar din Cluj-Napoca au plecat la Blaj, cu trenul, peste 6.500 de persoane.
„Cu trenul am mers împreună, rămânem împreună. A fost o zi splendidă, mă bucur pentru ziua aceasta”, a spus o femeie din Cluj
„E foarte emoționant, mai ales pentru mine la vârsta mea. Mă bucur că am reușit să îl văd pe Papa și sunt fericit, e un om deosebit, care ne-o emoționat pe toți”, a spus și un bărbat în vârstă care a dorit să participe la acest eveniment istoric.
Momentul beatificării are o însemnătate aparte, a explicat preotul greco-catolic Mircea Marțian.
„A venit timpul ca noi să ne împăcăm cu istoria. A fost un cadou din partea Suveranului Pontif și din partea lui Dumnezeu pentru această biserică martiră și pentru cei care și-au dat viața pentru credință, rezistând ispitelor lumii și asumându-și această moarte de martiri în temnițele comuniste. Noi suntem o generație care nu am trăit cele întâmplate, dar vă dați seama că fiecare s-a gândit la un bunic, la un părinte care trăit acele vremuri”, a declarat pentru EBS Radio preotul paroh.
Sanctitatea Sa, Papa Francisc, le-a transmis celor prezenți pe Câmpia Libertății din Blaj să ducă mai departe credința și să lupte, asemenea celor șapte episcopi.
„Aș dori să vă încurajez să duceți lumina Evangheliei contemporanilor noștri și să continuați să luptați, asemeni acestor Fericiți”, au fost cuvintele Suveranului Pontif.
Imediat după ce a părăsit țara noastră, Papa Francisc a postat un mesaj pe twitter, în care le transmite românilor, în limba lor, că se roagă ca Sfânta Fecioară Maria să călăuzească pe calea credinței întregul popor român.
Ioana Pîrlea
Ascultați aici materialul de la EBS Radio: