Gérard Mourou, recompensat cu premiul Nobel pentru fizică, face parte din proiectul laserului din Măgurele

Gérard Mourou, recompensat cu premiul Nobel pentru Fizică, este unul dintre inițiatorii celui mai puternic laser din lume, de la Măgurele.

Directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, Nicolae Zamfir, spune că premiul primit de cercetătorul francez reprezintă o confirmare a „direcției bune” a proiectului de la Măgurele.

„E o confirmare a faptului că mergem în direcţia bună. Am fost foarte entuziasmat când am aflat. Sunt foarte onorat că lucrez cu profesorul francez. De fapt, profesorul Mourou a fost implicat în proiectul nostru încă de la conceperea lui. Într-o discuţie cu dânsul, pe care am avut-o în urmă cu zece ani, trebuia să facem un centru de cercetări ştiinţifice european, care să unească fizica laser cu cea nucleară”, a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Zamfir.

El a precizat că proiectul de la Măgurele a fost construit după ideile şi soluţiile cercetătorului Gérard Mourou. „În toată această perioadă, el a fost implicat în proiect. Profesorul lucrează la noi, face parte din comitetul internaţional de coordonare a comitetului ştiinţific al proiectului. În particular avem experimente pe care le-am făcut împreună. Am făcut experimente la Măgurele împreună cu echipa dânsului. Este un colaborator foarte apropiat”, a mai adăugat Nicolae Zamfir.

De asemenea, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a precizat pe pagina sa de Facebook că Gérard Mourou este „extrem de ataşat de România”.

Cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou și Donna Strickland au fost recompensaţi, marți, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2018, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume din punct de vedere al cercetării aplicate, va fi complet operaţional în 2019, componentele fiind instalate deja.

Sursa foto: Facebook/Luca Niculescu

Ne poți asculta și aici: