Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care aduce modificări Legilor Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că ordonanța de urgență care aduce modificări Legilor Justiției a fost adoptată în ședința de Guvern de astăzi.

„Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiției. A fost publicată și cea de-a treia lege a Justiției, care urmează sa intre în vigoare mâine. Pentru corelarea prevederilor, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisie de la Veneția, Guvernul a adoptat prezenta ordonanță de urgență. Consider că modificările aduse Legilor Justiției se vor dovedi benefice pentru înfăptuirea justiției, pentru cetățeni”, a declarat ministrul Justiției, după ședința de Guvern.

Înaintea ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă spunea că ordonanța de urgență corelează anumite prevederi pentru o mai bună practică în domeniul judiciar. „Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor pentru a asigura o mai bună practică a actului de justiție. Justiția trebuie să fie o garanție a apărării drepturilor românilor, iar abuzurile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate”, a declarat premierul. Ea a precizat că această soluție a fost discutată de autoritățile române cu reprezentanți ai Comisiei Europene și cu cei ai Comisiei de la Veneția.

Ce prevede ordonanța

Ordonanța prevede, printre altele, amânarea pensionării anticipate a magistraților, informează Mediafax. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022. Potrivit documentului, potențialul impact al acestei prevederi asupra resurselor umane din parchete și instanțe a fost subliniat și de către Comisia de la Veneția, care a recomandat renunțarea la schema de pensionare anticipată.

În OUG se arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor ce prevede numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA, și DIICOT. Potrivit Ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Parchetul General a criticat, duminică seară, unele prevederi din OUG, avertizând că există pericolul ca acestea să încalce ordinea constituțională.

Ne poți asculta și aici: