Activitatea instanțelor clujene rămâne suspendată, în ciuda anunțului făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader

Activitatea instanțelor clujene rămâne suspendată, în ciuda declarațiilor ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG 7, care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete și care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secția pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

„Judecătoria Cluj-Napoca și Tribunalul Cluj și-au suspendat activitatea, ceea ce înseamnă că judecătorii intră în sala de judecată doar pentru a amâna cauzele și a soluționa cel mult cauzele urgente, cum ar fi cele cu minori, cele cu arestați, ordinele de protecție și ordonanțele președințiale, în rest nu se judecă nicio cauză”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, pentru EBS Radio.

Acesta susține că magistrații au mai multe nemulțumiri legate de ordonanța 7. „Magistrații clujeni continuă protestul pentru că nu ne putem baza pe ministru, care are doar niște declarații, ci este nevoie de o ordonanță de urgență a Guvernului care să îndrepte lucrurile din OUG 7. În al doilea rând, ceea ce a anunțat ministrul că va remedia este mult prea puțin. Magistrații au solicitări exacte cu privire la dispariția acelei secții de investigare a infracțiunilor din justiție și de eliminare a dispozițiilor cu privire la posibila îndepărtare din magistratură a celor care își pierd buna reputație. Sunt mult mai multe probleme în ordonanța 7, care trebuie îndepărtate, remediate, decât cea anunțată de către ministru”, a mai spus Cristi Danileț.

Suspendarea activității timp de o săptămână a fost decisă la finalul săptămânii trecute de judecătorii clujeni. Aceștia se vor întâlni la finalul acestei săptămâni să decidă dacă măsura de protest va fi prelungită și pentru săptămâna viitoare.

Zeci de magistrați clujeni au protestat și astăzi în fața Palatului de Justiție.

Citește și: Guvernul va abroga articolul din OUG care permite judecătorilor să devină șefi de parchete

Ne poți asculta și aici: