Hanno Hoefer de la Nightlosers, la EBS Radio: „Pe vremuri, când veneam la Cluj la concerte, veneam ca la sanatoriu”

Hanno Hoefer și Claudiu Purcarin, solistul și toboșarul trupei Nightlosers, au venit în studioul EBS Radio unde au vorbit despre formația care împlinește 25 de ani ani, cel mai bun loc de concerte, muzica piratată și Cluj.

Hanno Hoefer și Claudiu Purcarin în studioul EBS Radio. Foto: Tiberiu Crișan

Hanno, solist și chitarist al trupei Nightlosers, a locuit o bună bucată de vreme la Cluj-Napoca. Aici, de altfel, a luat naștere trupa Nightlosers. Acum 25 de ani. Tot aici, spune Hanno, era și cel mai bun loc de cântat. Din cauza unei grinde.

„Cel mai bun loc din toate cluburile în care am cântat până acuma era Music Pub. (Pe grindă – n. red) halba de bere era ferită, nu se spărgea, nu o vedea nimeni”, a spus Hanno la emisunea „Tibi or not to be”, moderată de Tiberiu Crișan la EBS Radio.

„Între timp am evoluat și i-am făcut cadou un suport de pahar”, a spus Claudiu. Un suport unde să-și țină berea. „Ca să fim corecți, e un suport de apă pentru toboșari, care transpiră și trebuie să aibă apă în zonă”, a completat Hanno.

Trupa cântă de 25 de ani, o parte dintre membri s-au schimbat, însă atmosfera este aceeași.

„Noi nu ne-am pus problema să facem trupă. Era o gașcă ce se întâlnea la o cântare în cluburile din Cluj. Inițial am început în Oservator, într-o baracă, apoi în clubul CFR și a început să se cristalizeze o idee de trupă… Practic știam vreo 3 piese și restul era improvizație. O piesă dura 40 de minute la noi…”, a spus Hanno.

Nici concertele nu erau „scurte”, uneori cântau ore în șir. „De multe ori, din cauza faptului că de la București nu aveam tren înapoi înspre Cluj decât la 6.00 dimineața, și nu aveam cazare, rămâneam în club până dimineața și cântam”, își amintește Hanno.

Muzica lor, blues cu influențe folclorice, a prins repede „la oraș”. Dar Tiberiu a fost curios să afle cum au fost primiți la țară.

„Am mai cântat pe la țară pe la diverse festivaluri. Oamenii se uită ciudat. Parcă ar dansa, recunosc vioara, recunosc tonul de țambal, dar după aia, când încep eu în engleză, se uită <<ce-i cu asta>>? Unii mai dansează, depinde și de câtă țuică sau bere au băut. Le place, e clar că le place pentru că îi văd că dansează și asta este important”, a mai spus Hanno.

Claudiu Purcărin era în clasa a IX-a când i-a cunoscut pe membrii trupei Nightlosers. Tot atunci, spune Hanno, Claudiu a început să le și vândă CD-uri bulgărești.

„Mă cunoscusem cu Gaga, primul toboșar al trupei. Primul contact pe care l-am avut, i-am împrumutat niște cinele pentru studio. Apoi tot mai apela la mine să îi dau tobe…”, își amintește Claudiu.

Discuția a continuat cu discurile, CD-urile și muzica piratată.

„Era un tip în București care vindea CD-uri. Și am găsit Nightlosers la el pe listă. Și am zis <<vreau și eu trei bucăți>>. Și mi le-a adus. Erau făcute în Rusia și el mi-a spus <<nu pot să-ți iau toți banii>> și mi le-a dat la jumate de preț”, a mai spus Hanno Hoefer.

Cei doi au vorbit și despre Cluj-Napoca, oraș care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și care a ajuns să fie preferat de tot mai mulți români, chiar mulți bucureșteni. Claudiu este clujean, Hanno a locuit o perioadă aici.

„Clujul s-a dezvoltat foarte mult. Aglomerația a devenit ca și în București. Eu revin foarte des acasă și văd de la lună la lună că apar construcții noi, apar magazine, firme noi… Și viața culturală a crescut foarte mult. Deja ai ce face în Cluj”, a spus Claudiu.

În ceea ce îl privește pe Hanno: „Pe vremuri, când veneam la Cluj la concerte, veneam ca la sanatoriu. Mamă ce oraș liniștit, fain, scap de București, mergi până la capătul Clujului cu autobuzul și ești între dealuri. Asta îmi plăcea. Îmi place și acum…E adevărat că s-a dezvoltat foarte repede și foarte bine și e foarte interesant orașul acuma. Nu mai e ca pe vremea lui Funar, când am început noi”.

Trupa Nightlosers cântă joi seara la Cluj-Napoca, în /Form Space, începând cu ora 21.00 și, până în toamna acestui an, speră că va avea un nou material discografic.

Ascultați întregul interviu acordat de cei doi membri ai trupei Nightlosers la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: