În Japonia sunt atât de multe locuințe părăsite încât autoritățile le oferă gratuit celor interesați

Japonia are atât de multe locuințe părăsite încât le oferă gratuit celor care sunt interesați, iar nu mai puțin de 900 de sate și orașe din arhipelag sunt în pericol să dispară în următoarele decenii.

Potrivit unui reportaj publicat de CNN, preluat de Mediafax, Japonia se confruntă cu o problemă presantă atunci când este vorba despre numărul de proprietăți părăsite. Numărul caselor nelocuite este mult mai mare decât cel al persoanelor care ar putea să le ocupe.

În 2013, existau 61 de milioane de case într-o țară care număra 52 de milioane de familii, arătau datele publicate de Japan Policy Forum.

Numărul locuitorilor din insule se preconizează că va scădea, de la 127 de milioane la aproximativ 88 de milioane până în anul 2065, susțin prognozele Institutului Național pentru Populație și Securitate Socială.

Pe măsură ce tinerii părăsesc satele pentru a lucra la oraș, peisajul rural din Japonia este populat de tot mai multe „case fantomă”, cunoscute sub numele de „akiya”.

Până în anul 2040, aproape 900 de orașe și sate din Japonia vor dispărea, spun predicțiile oficiale. În acest context, autoritățile au decis să ofere locuințele neocupate gratuit familiilor care se angajează să le repare și să se mute în zonele afectate de exodul locuitorilor.

În Okutama, la o distanță de două ore cu trenul la vest de Tokyo, din cei 13.000 de locuitori, cât număra orașul în anii ´60, în prezent nu mai sunt decât 5.200.

Din 2014, autoritățile locale au hotărât să își asume cheltuielile pentru repararea caselor în care se mută noi locatari și oferă până la 8.220 de dolari pentru 100 de metri pătrați de proprietate părăsită. Condiția pentru a primi casele gratuit este ca solicitanții să nu fi împlinit 40 de ani sau să aibă cel puțin un copil care nu a atins încă vârsta majoratului. Nici în aceste condiții, însă, lucrurile nu merg prea ușor, pentru că majoritatea japonezilor preferă clădirile nou construite.

Vechimea caselor este o problemă, din cele 3.000 de locuințe din Okutama, nu mai puțin de 400 fiind goale. Totuși, numai jumătate dintre acestea pot fi folosite, pentru că multe sunt distruse sau se află în zone în care riscul alunecărilor de teren este mare.

Acesta este un motiv pentru care 85% din japonezi preferă să cumpere locuințe noi.

În 2015, Guvernul japonez a adoptat o lege care prevede amenzi pentru cei care părăsesc locuințele.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: