Indicele BET al Bursei de Valori București a scăzut cu 8,6%, la jumătatea zilei

Indicele BET al Bursei de Valori București a scăzut, la jumătatea zilei, cu 8,6%, la 7.695 de puncte, piața de capital pierzând în câteva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an, pe fondul măsurilor fiscale anunțate de Guvern.

Bursa de Valori Bucureşti anunță într-un comunicat, preluat de Mediafax, că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern.

Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă.

Analiștii spun că piața de capital a pierdut într-o singură zi tot ceea ce s-a acumulat în 2018, aceasta fiind cea mai importantă scădere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern. Conform calculelor Ziarului Financiar, companiile din structura indicelui principal BET înregistrau la ora 12.00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în câteva ore de tranzacţionare, miercuri, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare.

Cele mai afectate companii sunt în continuare cele din energie și băncile, cu Banca Transilvania apropiindu-se periculos de scăderea de 15% care duce la oprirea tranzacțiilor.

La ora 13:12, Banca Transilvania a anunțat, pe BVB, că „limita inferioară de variație pentru TLV” a fost „setată la 25%”.

Sursa foto: Facebook/Bursa de Valori București

Ne poți asculta și aici: