Interviurile EBS | Costi Cămărășan, membru fondator al trupei Compact: „Radioul ne-a făcut oameni pe noi”

Legenda muzicii rock, Costi Cămărășan,  membru fondator al trupei Compact, a fost la EBS Radio, unde a vorbit cu Tudor Runcanu despre istoria de 44 de ani a formației, despre începuturi, despre echipamentele construite de el pentru concerte și despre viitor. Trupa Compact lucrează acum la un album care se va numi Orca.

Foto: Facebook

Chitaristul Costi Cămărășan, legendă a muzicii rock din România, spune că atât pentru el, cât și pentru ceilalți membri ai trupei, muzica face parte din viață, pur și simplu.

Și asta se vede pentru că, la cei 70 de ani ai săi, merge săptămânal la repetiții până la Ghimbav. De ce? Pentru că doi dintre membrii formației locuiesc la Brașov, iar alți doi la București.

„Suntem obișnuiți cu deplasările. Turneele pe care le aveam noi pe vremuri, mamut…,de peste 25 de zile, ne-am obișnuit de pe atunci cu deplasările astea lungi”, spune chitaristul Costi Cămărășan.  

Povestea trupei Compact începe în 1976, atunci când cei cinci membri fondatori s-au adunat pentru prima dată. Ani în care, în România nici nu existau toate echipamentele de care aveau nevoie o trupă rock. Așa că…

„Eu sunt un tip tehnic, am și lucrat în industria constructoare de mașini și am văzut total altcumva problemele. Eu chiar proiectam tot ce făceam, efectiv făceam un proiect la scară, foarte precis. Astfel am reușit să construiesc practic tot echipamentul nostru, al Compactului. De la instrumentele de sunet, de lumini, amplificatoarele personale și chiar și efecte speciale, care nu erau și nici nu am fi avut atâția bani să le cumpărăm”, își amintește Costi Cămărășan.

Anii 80 au fost anii de apogeu ai trupei, a apărut „Fata din vis”, unul dinte cele mai bine vândute albume din România.

„Pe noi ne-au lansat radiourile. Radioul ne-a făcut oameni pe noi, cei de la Compact…A fost pentru noi mama și tata. Oameni minunați se aflau la toate posturile de radio…”, spune Costi Cămărășan.

Chitaristul clujean a înființat și o academie unde îi învață tainele rockului pe toți cei care iubesc acest gen de muzică, de la copiii în vârstă de 5 ani până la oameni de 50 de ani. Academia de Rock este, practic, primul proiect de acest gen din Cluj-Napoca și a fost posibil pentru că muzicianul are foarte multă răbdare și, mai mult, îi place mult să lucreze cu copiii.

Costi Cămărășanu, împreună cu Adian Ordean, lucrează acum la un album. În acest moment, album se numește Orca, o alăturare a numelor Ordean și Cămărășan.

Interviul integral cu legenda muzicii rock Costi Cămărașan îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: