Interviurile EBS | Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj: „Dacă insectele dispar, dispare viața pe Pământ!”

Natura face legi, ca apoi să le încalce, spune Adrian Ruicănescu, cercetător științific la Institutul de Biologie din Cluj. El a vorbit la EBS Radio despre natură și, în special, despre insecte, care l-au fascinat încă din copilările și care sunt acum obiectul cercetărilor sale. Adrian Ruicănescu a vorbit și despre căpușe și cum au devenit acestea spaima românilor.

Cercetătorul Adrian Ruicănescu la EBS Radio. Foto: Tudor Runcanu

După 30 de ani de studiu al insectelor, Adrian Ruicănescu a ajuns la concluzia că nu am ajuns să cunoaștem pe deplin legile naturii pentru că, de fiecare dată când identificăm o certitudine, identificăm și o excepție care răstoarnă teoria. Biodiversitatea este o lume interesantă, iar Clujul un habitat perfect pentru o grămadă de specii de animale și plante.

„Insectele sunt peste 60% din numărul de specii vii. Deci dacă considerăm tot, de la bacterii, plante, animale, tot, tot, tot ce mișcă, ce respiră pe acest pământ, peste 60% sunt insecte. Dacă am compara viața de pe Pământ cu un ceas elvețian, 60% din rotițele dințate care angrenează acest mecanism sunt insecte. Dacă insectele dispar, dispare viața pe Pământ”, arată cercetătorul Adrian Ruicănescu.

Omenirea ar putea să piară la următoare extincție în masă, spune Adrian Ruicănescu, și asta pentru că, de fiecare dată, specia dominantă a dispărut.

„Noi trebuie să ne gândim, să înțelegem că planeta și viața de pe pământ a trecut prin cinci extincții în masă. Acele extincții în masă au fost când aproape totul a dispărut, dar viața a renăscut. Problema este alta, că specia dominantă, de ficeare dată nu a mai apărut. Deci, la următoarea extincție în masă, noi, oamenii, suntem cei vizați. Viața va continua, se va dezvolta poate în alt fel, în alt mod, dar noi nu vom mai fi să o admirăm”.

Puteți asculta aici interviul integral pe care cercetătorul Adrian Ruicănescu i l-a acordat lui Tudor Runcanu la EBS Radio:

X
X
X