Interviurile EBS | Alina Ceclan, blogger de călătorii, despre visul oricui – un an de vacanță: „În medie, cheltuiam într-o lună mai puțin decât cheltuiam în Cluj”

Vă vine să lăsați totul baltă și să plecați timp de un an într-o călătorie în jurul lumii? Nu e imposibil. Clujeanca Alina Ceclan, blogger de călătorii, mamă și fost corporatist, ne spune cum e să faci acest lucru, cum să găsești destinații pentru buzunarul tău, dar mai ales cum să străbați lumea largă cu un copil mic. Nici asta nu e imposibil pentru că, spune Alina, cei mici se adaptează mult mai ușor decât credem noi.

Foto: Arhiva personală Alina Ceclan

Un an de vacanță! Bloggerul Alina Ceclan și-a îndeplinit acest vis și a văzut 26 de țări în acest răstimp. Și nu singură, ci împreună cu soțul ei, dar și cu copilul care avea 2 ani și 4 luni când a început această aventură.

Chiar dacă decizia nu a fost ușoară, tocmai pentru că aveau un copil mic, până la urmă au făcut acest pas.  

„El s-a adaptat foarte bine, uneori poate chiar mai bine decât noi. Și de asta ziceam, eu cred că, în general, copiii sunt mult mai adaptabili decât credem noi. Spre exemplu, de fiecare dată când stăteam într-un hotel, ne lăsam bagajele, pentru el camera respectivă  era acasă. Nu conta că stăm o noapte, două, o săptămână, pentru el acolo era acasă. Atâta timp cât era cu noi nu avea o problemă că doarme în locuri diferite, că mergem și mâncăm în locuri diferite, că are doar o gamă foarte limitată de jucării și haine. Nu, astea nu sunt nevoi reale pentru un copil”, spune Alina Ceclan.

Foto: Arhiva personală Alina Ceclan

O călătorie pe termen lung este diferită față  un concediu obișnuit. Nimeni nu te zorește. Nu trebuie să pleci dintr-un loc în altul de pe o zi pe alta și acesta este motivul pentru care ai vreme să experimentezi cu adevărat.

„E diferit când călătorești pe termen lung decât atunci când mergi în concediu, pentru că ești mai deschids, mai dispus să asculți poveștile altor oameni, să experimentezi mai mult. Nu e doar despre a te odihni, a te relaxa și a vizita ceva. Este despre a experimenta viața în locurile respective. Am cunoscut în Columbia, spre exemplu, turiști europeni care călătoreau pe termen lung, am cunoscut localnici sau europeni mutați în Bali, care și-au deschis acolo mici afaceri, și am povestit cu ei despre cum e viața pe o insulă în Asia, am interacționat foarte mult cu gazdele noastre din Sri Lanka, pentru că am stat în multe guest house-uri și acolo localnicii sunt foarte deschiși față de turiști, în special față de turiștii cu copii, pentru că nu vezi foarte des copii micuți, europeni, în zona respectivă”, a mai spus Alina Ceclan.

Pentru oamenii care trăiesc în locuri exotice, căutate acum de tinerii care vor să călătorească, să petreacă mai mult timp într-un loc, acest tip de turism nu mai este o ciudățenie, spune Alina Ceclan.

„Erau două variante. Ori ne priveau foarte admirativ și ciudat, în același timp, pentru că era un lucru inedit pentru ei să călătorești pe termen lung, deoarece în foarte multe locații ei nici măcar nu ies din zona în care locuiesc, darămite din țară sau să meargă să călătorească pe termen lung, însă destul de mulți cunoșteau conceptul pentru că, în special, Asia e cunoscută ca o destinație în care tinerii, în special, merg să călătorească pe câteva luni, pe un an, sau merg să se stabilească pe un anumit termen și atunci cunosc conceptul de a-ți lua o pauză de la activitatea ta sau a fi digital nomad și a lucra în timp ce călătorești. Ne-au întrebat foarte des cei de acasă, în special prietenii noștri care nu au copii – a, păi nu vă plictisiți, ce faceți toată ziua? Însă toți cei care au copii știu că atunci când ești cu un pitic de 2, 3 ani după tine nu ai timp să te plictisești, indiferent unde ești și ce faci”, a mai spus Alina Ceclan.

Asculțati aici interviul pe care Alina Ceclan i l-a acordat Gabrielei Buruian:

Ne poți asculta și aici: