Interviurile EBS | Anca Axente, psiholog, despre jocurile pe calculator: „Nu fac bine, pentru că amânarea recompensei sau toleranța la frustrare sunt importante pentru dezvoltarea copilului”

Psihologul Anca Axente a vorbit, într-un interviu la EBS Radio, despre impactul folosirii tehnologiei la copii și adulți, dar și despre consumul activ și pasiv de tehnologie.

Abilitățile unui copil sunt în curs de formare, spune psihologul Anca Axente, de aceea este important să nu fie lăsat în fața unui ecran, fie ca este televizor, calculator, tablete sau telefon.

„Se pune problema între a fi activ în utilizarea tehnologiei sau pasiv. Atunci când, de exemplu, un programator își desfășoară activitatea la computer, lucrul acesta este extrem de activ. Este o activitate care necesită un efort intelectual și sunt utilizate, practic, toate abilitățile intelectuale necesare oricărui om care lucrează în orice alt domeniu. În schimb, un copil sau chiar un adult, care doar se joacă pe computer, reacționează doar la ceea ce este sau la stimulii care sunt în mediul virtual”, spune psihologul clujean.

Jocurile sunt bune pentru orice copil, dar depinde ce fel de joc. Psihologul spune că în crearea jocurilor de pe calculator, de prea multe ori sunt căutate și speculate elemente care duc la dependență.

„Ceea ce le spun uneori clienților este că atunci când se construiește un joc, nu avem în vedere atât binele pe care îl face utilizatorului, cât faptul de a se vinde. Ceea ce înseamnă că sunt speculate, în construcția aceea sunt inserate, anumite elemente care produc dependență, produc plăcere, recompensă utilizatorului, ceea ce nu neapărat este bine pentru că, în dezvoltarea copilului, amânarea recompensei sau toleranța la frustrare sunt foarte importante pentru dezvoltarea cognitivă și socială, și emoțională”, a adăugat psihologul Anca Axente.

Asculați mai jos intervul integral pe care Anca Axente i l-a acordat Ancăi Brășfălean:

X
X
X