Interviurile EBS | Beatrice Rancea, regizoare: „Tot timpul trebuie să trăiești cu credința că ți se pregătește ceva mai bun, indiferent de cât de greu îți este”

Regizoarea Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale Române din Iași, a vorbit la EBS Radio despre accidentul suferit la genunchi, care i-a schimbat traseul în carieră, dragostea față de animale, dar și despre problemele acute de buget cu care se confruntă operele din țară.

Foto: Nicu Cherciu

Beatrice Rancea a stat de vorbă Ovidiu Cornea, în contextul spectacolului Don Giovanni, pe care l-a regizat la Iași și pe care, tocmai pe fondul constrângerilor de buget, Opera din Cluj îl include, începând de miercuri, în programul său.

Beatrice Rancea și-a început cariera ca balerină. Însă destinul a avut alte planuri cu ea. Din cauza unui accident la genunchi a trebuit să se reorienteze. Și a reușit să o facă cu succes.

„A fost un rău foarte, foarte mare (accidentul, n. red.), dar tot timpul trebuie să trăiești cu credința că ți se pregătește ceva mai bun, indiferent de cât de greu îți este. Dar iată, dacă nu aveam un accident atât de violent și atât de total, eu nu aș fi renunțat la dans și nu mi-aș fi descoperit această pasiune, în regie. Pentru că niciodată nu mi-aș fi dorit să regizez. Probabil că aș fi rămas o interpretă, la fel de bună sau mai puțin bună, până aș fi ajuns la o pensie și nu știu ce aș fi făcut mai departe. Cu acest accident – nu numai că, știi că se spune că se închide o ușă și se deschide alta – mie mi s-a deschis poarta unui palat cu acest accident și tot drumul acesta al meu prin regie”, spune Beatrice Rancea.

Balerină clasică, pe poante, s-a accidentat în timpul unui spectacol, înainte de Revoluție. Dar pentru ea chinul nu s-a încheiat aici.

„Prima dată mi-am rupt meniscurile pe scenă, în timpul spectacolului Coppélia, după care, proaspăt operată, am plecat la Revoluție pe 24 decembrie, într-o zi critică din televiziune…Acolo era să ne împuște și un soldat, pentru că se trăgea din spate, m-a luat de mână și m-a aruncat pe caldarâm. Și din cauza șocului mi-am rupt complet genunchiul care era proaspăt operat”, și-a amintit Beatrice Rancea.

Regizoarea este recunoscută pentru faptul că se îmbracă mereu în negru. De ce? S-a întâmplat din 1990 încoace și nici chiar regizoarea nu mai știe cum s-a întâmplat.

„Din 90 mi s-a transformat garderoba în timp, deci nu a fost un moment în care să spun – acum arunc tot ce este colorat, cu toate că îmi plac enorm culorile – și mă îmbrac în negru. A devenit în timp, și nu aș putea să vă spun exact momentul în care garderoba mea s-a trnsformat într-un negru total. Numai în negru mă îmbrac, nu mă simt bine în altceva”, spune ea.

Beatrice Rancea conduce Opera din Iași. Și nu este ușor. O problemă care afectează activitatea tuturor instituțiilor din țară.

„Bugetul pe care l-am primit acum nu nimai că nu ne permite să avem vreo producție nouă, nu ne permite să ne desfășurăm activitatea în continuare pentru că nu avem cum și din ce să plătim colaboratorii permanenți, fără de care nu ne putem rula spectacole”, a mai spus Beatrice Rancea.

Interviul integral pe care Beatrice Rancea i l-a acordat lui Ovidiu Cornea îl puteți asculta aici: