Interviurile EBS | Blandiana Horațiu, consultant de stil: „Rulăm în fiecare zi o pereche de blugi, o fustă și câteva topuri. Eu îți arăt că hainele pot fi purtate altfel”

Blandiana Horațiu este consultant de stil. O meserie mai nouă în România. Ce face un astfel de consultant, cum să ne alegem hainele și mai ales ce să facem cu haosul care domnește în dulapuri sunt câteva dintre subiectele abordate de Blandiana Horațiu la EBS Radio.

Cu toții ne dorim o garderobă perfectă și haine care să se asorteze. Și mulți avem dulapurile pline și senzația clară că nu avem ce pune pe noi dimineața, când trebuie să ieșim din casă. Aici apare consultantul de stil, persoana la care tot mai mulți încep să apeleze pentru a cere sfaturi în materie de vestimentație.

Dar ce face un consultant de stil?

„Eu intru în garderoba oamenilor, fac acolo o mică selecție să vedem ce este demn de purtat, ce se potrivește conformației și cromaticii fiecăruia, iar mai apoi îi învăț cum să combine ce a rămas din garderobă, iar dacă nu avem destule piese astfel încât garderoba să fie funcțională, mergem și la cumpărături. Și la cumpărături se întâmplă, de obicei, magia. Pentru că acolo achiziționăm tot ce e nevoie ca fiecare dintre noi să se simtă frumos. Cei mai mulți dintre noi rulăm în fiecare zi o pereche de blugi, o fustă și câteva topuri. Și asta este un fel de uniformă, devine o obișnuință zilnică și tot pe alea le luăm. Chiar dacă dulapul abundă de haine și am avea din ce alege. Nu mai avem ochi pentru ele și nu mai știm cum să le asortăm. Acolo intervin eu și îți arăt că hainele tale pot fi purtate altfel”, spune Blandiana Horațiu.

Felul în care ne îmbrăcăm este important. Chiar dacă avem stilul propriu, un consultant în materie poate să îl pună în valoare.

„Cel mai important este să ne uităm la noi. Hainele pe care le purtăm trebuie să ne reprezinte. De foarte multe ori eu fac o analiză corporală. A fizionomiei și din punct de vedere cromatic. În principiu, tuturor ne place o siluetă echilibrată. Și atunci, în momentul în care șoldurile sunt mai voluminoase încercăm să echilibrăm umerii, partea superioară pentru ca silueta noastră să ajungă la idealul acela de clepsidră. Totul e să ne reprezinte pe noi, de fapt. Adică dacă mie îmi place să mă îmbrac colorat, eu am să mă îmbrac colorat pentru că acesta este vibe-ul meu, indiferent ce vine consultantul de stil și îmi spune. Și atunci important este să privim în noi și mai apoi să încercăm să ne alegem hainele, dar având grijă să ne înfrumusețeze, nu să ne îmbărtânească sau să scoată laturile noastre mai puțin de arătat”, explică Blandiana Horațiu.

Oricâtă ordine am face în dulap, haosul se instalează aproape din a doua zi. Ce putem face ca să ne găsim lucrurile, ne spune tot consultantul de stil.

„Cel mai adesea, haosul din dulap înseamnă haos în vestimentația zilnică. Pentru că de foarte multe ori am avut situații în care clienta știa că are o anumită fustă cu care îi stă bine și se potrivea cu două bluze, doar că nu o mai găsește. Și atunci, decât să avem foarte multe piese care nu ni se potrivesc este de preferat să avem o mini garderobă, o garderobă capsulă cu articole care se potrivesc între ele. Adică orice bluză aleg la această fustă sau la pantaloni știu că este potrivită”, a mai spus consultantul de stil.

Interviul integral pe care Blandiana Horațiu i l-a acordat Gabrielei Buruian îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: