Interviurile EBS | Ce trebuie să facem pentru a avea grijă de inima noastră

Bolile cardiovasculare se numără printre principalele cauze ale mortalității, la nivel mondial. România ocupă un loc fruntaș în topul țărilor cu un număr crescut de persoane cu boli cardio-vasculare. Medicul cardiolog Alin Iliescu și decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Leon Gomboș au vorbit la EBS Radio despre cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire și cât de important este să facem mișcare pentru a ne menține sănătoși.

Dr. Alin Iliescu, medic cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a explicat la EBS Radio că pentru a avea o inimă sănătoasă este foarte important și să evităm stresul.

„Să nu fim sedentari, să facem sport. Important este să facem sport regulat, nu să mergem la sală de două ori într-o săptămână iar după aia să avem febră musculară și să stăm o lună acasă. Să nu fumăm, bineînțeles ar fi ideal. Să mâncăm sănătos, nu foarte gras, nu foarte sărat, nu foarte dulce, legume, fructe, pui, pește. Și să avem o atitudine relaxată, să evităm stresul foarte mare și să fim optimiști”, a spus la EBS Radio medicul Alin Iliescu.

Dr. Alin Iliescu spune că este foarte important să evităm stresul foarte mare.

Leon Gomboș, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport a vorbit despre tipul de sport care este benefic pentru inimă.

„Din punct de vedere a sănătății inimii, în mod special, nu toate formele de practicare a exercițiilor fizice sunt indicate…Se recomandă exercițiile ciclice, adică alergarea, dar într-un tempo moderat. Până la alergare putem să folosim plimbarea în natură, într-un ritm mai accelerat, totuși, putem să vorbim pe de altă pare de înot, putem să folosim bicicleta”, a explicat Leon Gomboș.

Sedentarismul, munca la birou, stresul, mâncatul pe fugă, toate își pun amprenta asupra sănătății noastre. Leon Gomboș spune că mișcarea este importantă, tocmai pentru a nu ajunge ă avem probleme de sănătate.

Leon Gomboș subliniaza importanța pauzelor la locul de muncă.

„Dacă lucrăm opt ore pe zi ar trebui să facem minimum șase pauze scurte. Acum sigur că depinde și de șefi, și de nivelul de muncă pe care-l avem de făcut. Dar cei mai mulți dintre noi uităm să facem aceste pauze și ne trezim în timp cu diferite probleme. Sigur că dacă stăm 4, 5, 6 ore legate, pe scaun la birou și se întâmplă acet lucru frecvent, și mergem și practicăm exercițiul fizic dimineața sau după-masa, este un lucru bun, dar nu suficient. Pentru că avem de nevoie de pauză atât fizică, cât și psihică”, a arătat Leon Gomboș.

Interviul integrale îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: