Interviurile EBS | Marius Smărăndoiu, medic și trainer în primul ajutor, despre cum poți salva vieți: „Sunt manevre simple, dar lumea nu le conșientizează importanța”

Medicul și trainerul în prim ajutor Marius Smărăndoiu a vorbit la EBS Radio despre cât de important este ca oamenii, în general, să cunoască câteva manevre simple care pot salva vieți.

Dr. Marius Smărăndoiu a absolvit Facultatea de Medicină din Sibiu, dar a lucrat în cadrul SMURD ca voluntar, încă din studenție. El a acumulat aproape 10 ani de experiență în intervențiile de urgență, ca paramedic în cadrul Serviciului SMURD Sibiu.

El a susținut recent, la Cluj-Napoca, un curs de prim ajutor. Iar părinții încep încet, încet să fie interesați și acestea. E vorba de educație medicală de bază, cursuri care sunt poate la fel de importante ca și cele de alăptat.

„Tot mai mulți părinți tineri încearcă să devină mai responsabili, încearcă să se informeze în diverse zone de la parentig, la prim ajutor, deși încă primul ajutor este undeva la coadă între preferințe. Preferă un curs Lamaze, de parenting, de alăptare, iar cel de prim ajutor rămâne la coadă. Dar totuși este în creștere. Eu cred că lumea nu conștientizează cât de importante sunt. Aceste manevre sunt foarte simple, cred că este suficient să le faci o dată bine, să le înțelegi și, din când în când, să le mai exersezi… Pleacă de la educația medicală de bază. Noi dacă înțelegem cum funcționăm, la nivel de funcții vitale de bază, și încercăm să găsim acele manevre care echilibrează dezechilibrele, eu trebuie să cunosc niște lucruri ca să pot să le repar și să le remediez”, spune medicul Marius Smărăndoiu.

În cazul copiilor este foarte important, e chiar vital să se intervină cât mai rapid. Practic, spune Marius Smărăndoiu, orice secundă contează.

„Am avut un caz acum câțiva ani care mi-a rămas în minte. Un bebeluș de câteva luni cu stop respirator…Părinții ne-au sunat și în momentul în care a ajuns cu ambulanța în dreptul blocului, tatăl era cu bebelușul în mână și ni l-a și pasat. N-aș putea spune că l-am apreciat din punct de vedere al manevrelor pentru că erau câteva manevre pe care el nu le-a făcut. Dar faptul că ne-a venit în întâmpinare și în momentul în care am ajuns noi am și primit copilul, și după 30 de secunde de masaj, noi nu am apucat să-l intubăm, să punem aparate pe el, prin simplul masaj l-am resuscitat, deci dintr-un copil fără semne vitale a început să plângă și a fost cel mai frumos plânset, noi am reușit să facem chestia asta datorită faptului că copilul a ajuns foarte repede la noi. Stau și-mi imaginez cum ar fi fost dacă noi am fi luat echipamentul să urcăm patru etaje pe scări, să intrăm, să vedem, probabil se mai pierdeau 2-3 minute, care însemnau foarte mult la acel bebeluș. Această reacție a părintelui, că a venit cu copilul…a contat foarte mult”, a mai spus dr. Marius Smărăndoiu.

Formator și trainer în primul ajutor, Marius Smărăndoiu predă un stagiu pe această temă la Facultatea de Medicină din Sibiu. A susținut, de asemenea, prezentări pe tema primului ajutor și în străinătate.

„Am avut contact cu voluntari tineri din Japonia și din alte zone, care pun foarte mult accent pe zona asta și nu am întâlnit niciun tânăr care să nu fie foarte bun în domeniul acesta. Am avut o surpriză foarte mare să încerc să lucrez cu un grup de japonezi, să îi învăț, și nu am avut ce să îi învăț. Învățaseră undeva în sistemul lor de învățământ, undeva în orele de dirigenție, din primii ani de școală. Partea de prim ajutor este de bază. Toată lumea știe să acorde un prim ajutor, acolo nici nu se pune problema altfel. La noi, primul ajutor devine o opțiune a adultului…care este dispus să își aloce resurse de timp spre zona asta”, a mai spus medicul Marius Smărăndoiu.

Interviul integral pe care medicul Marius Smărăndoiu i l-a acordat lui Ovidiu Cornea îl puteți asculta aici: