Hepamed, un proiect inițiat la Cluj, extins acum în mai multe zone din țară, instruiește peste 1.000 de medici și asistenți din țară pentru prevenirea și tratarea hepatiei.

Psihologul Cerasela Libeg, unul dintre inițiatorii proiectului, a vorbit la EBS Radio despre acest program, care se va încheia cu lansarea unui ghid destinat specialiștilor.
„Ghidul va cuprinde niște elemente din toate zonele: cum se face prevenția, de ce e foarte necesară, ce planuri se pot dezvolta în acest sens, practic și concret ce are de facut medicul specialist sau medicul de medicină de familie sau asistentul pentru a determina și a implica bolnavul și în procesul de vaccinare și imunizare în unele tipuri de hepatită virală, și în creșterea complianței terapeutice pentru celelalte tipuri de hepatită, unde există deja tratamente”, a explicat Cerasela Libeg în interviul acordat Ancăi Brășfălean.
La cursurile de instruire participă, la nivel național, 340 de medici specialiști și rezidenți în boli infecțioase, 420 de medici de medicină de familie și 440 de asitenți medicali.
„Sunt instruiți să abordeze oarecum mai complex această patologie, fiindcă sunt niște programe de formare ce au în vedere și prevenția, și diagnosticul, și stadializarea, dar și tratamente de ultimă oră”, mai spune psihologul.
„Sunt foarte multe feluri de hepatită. Există Hepatita A, B, C, D, și se zice că va crește numărul de tipuri de hepatite în următorii ani. În acest moment există o explozie dată de persoanele care au fost infectate, se pare, înainte de Revoluție. Și mai există un segment important de persoane care recurg la tehnici de înfrumusețare, precum tatuajul, sau recurg la consum de droguri de tip injectabil, care sunt și ele extrem de expuse să facă astfel de boli”, a declarat Cerasela Libeg, unul dintre inițiatorii proiectului Hepamed.
Ascultă aici integral interviul difuzat la EBS Radio: