Interviurile EBS | Dan Antonescu, criminolog: „Nu există o școală pentru fler. Practica îți dă dreptul să afirmi: ăla este vinovatul!”

Specialistul criminolog Dan Antonescu, autor al cărții „Viața la omoruri”, a fost la EBS Radio, unde a vorbit despre ce înseamnă un polițist bun, cum se „fură” această meserie și cum faci față provocărilor, dar și despre cartea sa, care nu este un roman polițist.

Practica și experiența de viață, spune el, face din om un polițist bun. Mai ales unul care e nevoit să pornească pe urmele criminalilor.

„Nu există o școală pentru fler, pentru inspirație. Aici, practica este cea care îți dă dreptul la un moment dat să afirmi: domnule, simt că ală este vinovatul. Și ajungem la o chestie care pe mine mă fascinează, limbajul mimico-gestic, psihologia. Aceste domenii le-am practicat în mod empiric, nu m-am pregătit de la început în ele. Ulterior am citit foarte mult, dar experiența de viață, până să ajung polițist, m-a ajutat să văd oamenii cum nu sunt văzuți de alții. Dacă vii în meseria asta fără un bagaj de viață, fără niște experiențe sociale, familiale, doar din liceu te-ai trezit în școală și din școală la birou în poliție, e mai greu să înțelegi viața, așa cum este ea”, spune Dan Antonescu.

Fost șef al Secției Omoruri a Poliției Capitalei, Dan Antonescu nu este un fan al serialelor sau filmelor polițiste. Este poate normal pentru un om care și-a dedicat întreaga carieră unei lumi pe care o numește anormală.

„Chiar nu-mi plac filmele polițiste și se întâmplă foarte rar să mă uit la ele. Sunt câteva seriale care au carcater științific, aproape, și respectă cu rigurozitate metodologii, planuri de anchetă, dar și acolo diferă foarte mult organizarea, procedura penală. Diferă de la ce avem noi cu ce au ei, în general americanii…dar au câte ceva care aduc cu o anchetă reală. Numai că având la dispoziție doar 50 de minute, din care mai scoatem încă vreo 10-15 pentru publicitate, rămân vreo 30-35 de minute…Detectivii apar la fața locului și găsesc, pe lângă furnicarul de specialiști care cercetează, găsesc ei câte o probă, un indiciu, care se va dovedi, până la sfârșitul celor 30 de minute, a fi piesa principală din acest puzzle al anchetei, reușesc să îl identifice și pe suspect, după ce trec pe la vreo doi, trei care clar nu au legătură, dar se creează din regie, din scenariu varianta că și ei ar fi implicați, după care se ajunge la cel care, de fapt, este vinovat, după care foarte repede, pentru că nu mai permite timpul, recunoaște comiterea faptei și toată lumea e mulțumită și cu lacrimile pe obraz”, spune criminologul, care a arătat că în viața reală nu se întâmplă așa.

Criminologul Dan Antonescu și-a pus experiența pe hârtie și așa a apărut cartea „Viața la omoruri”. O carte pentru viitorii polițiști, dar nu numai.

„Cartea poate fi considerată un ghid pentru polițiștii la început de drum. Să știe la ce să se aștepte. Dar am găsit ecou și dinspre cei care nu au de a face cu meseria asta și care s-au arătat încântați în primul rând pentru că nu este o carte polițistă. Este o carte despre polițiști, despre viața polițiștilor așa cum este ea în realitate, nu cum este zugrăvită în romanele polițiste sau în filme. Este o viață normală, a unor oameni normali, obligați cumva, prin ceea ce și-au asumat, să trăiască într-o lume a anormalului. Pentru că lumea violenței, a crimei, este o lume a anormalului”, a mai spus criminologul.

Ascultați aici interviul intergal pe care criminologul Dan Antonescu i l-a acordat Ancăi Brășfălean:

Ne poți asculta și aici: