Interviurile EBS | Dan Păvăloiu, iubitor de natură și aventură: „Cred că raiul e aici, pe pământ. Îl avem în jur, trebuie doar să-l căutăm, să-l găsim și să-l prețuim”

Dan Păvăloiu, realizator al emisiunii „Natură și aventură”, a fost la EBS Radio, unde a vorbit despre cele două pasiuni ale sale, despre turismul iresponsabil și despre faptul că trebuie să le inducem copiilor dragostea față de natură și de animale.

Dan Păvăloiu, în studioul EBS Radio. Foto: Tiberiu Crișan

Dan Păvăloiu este gazda unei emisiuni longevive de la televiziunea publică. „Natură și aventură” a ajuns la cel de al 17-lea sezon și realizatorul ei spune că o astfel de emisiune presupune un efort fizic mare, cu multe accidentări. Dar, în primul rând, este nevoie de pasiune și dragoste pentru ce găsim atunci când ieșim dintre „betoane”.

„Cred că raiul e aici, pe pământ. Îl avem în jur, trebuie doar să-l căutăm, să-l găsim și să-l prețuim. Din păcate, puțin sunt cei care-l caută și din păcate foarte mulți sunt cei care-l distrug zi de zi”, spune Dan Păvăloiu.

Una dintre problemele cu care oamenii se confruntă astăzi este cum să îi împrietenească pe copiii acaparați de magia tehnologiei, cu natura.

„Cred că există și în generația asta de copii oameni care vor fi preocupați de natură…Aici, la Cluj, ia naștere o clasă socială medie mai prezentă decât în alte părți ale țării. Familii cu un venit mediu, cu educație…care se arată foarte preocupate de natură…Ies. Soț, soție și cu copiii, îi întâlnești peste tot, tot mai bine echipați, tot mai bine informați și nu sunt genul care să stea tot timpul pe telefoane”, spune Dan Păvăloiu.

El spune că, în ceea ce îi privește pe copii, ei fac cam ce văd în familie și, în plus, și în școală există o preocupare de a le inocula dragostea pentru natură.

„Este bine să le dezvolți și să le induci dragostea și respectul față de natură – și când vorbesc de natură mă refer nu numai la floră, ci în special la faună – dragostea față de aimale, față de pești, care, la rândul lor nu pot să existe dacă nu au pădure și habitat în jurul lor, și să le induci în același timp crezul că noi, oamenii, nu putem exista fără natură. Deci noi nu putem exista numai între betoane…”, a adăugat Dan Păvăloiu, care a mai spus că noi suntem privilegiați încă, având în vedere că România are, de departe, cel mai divers și mai bine păstrat habitat din Europa.

Interviul integral pe care Dan Păvăloiu i l-a acordat lui Tiberiu Crișan îl puteți asculta aici: