Interviurile EBS | Episcopul Florentin Crihălmeanu: „Papa a dezbrăcat această funcție de orice formalism nenecesar”

Episcopul Florentin Crihălmeanu, eparh al Episcopiei de Cluj-Gherla, a oferit un interviu postului de radio EBS în care a vorbit despre adevărata credință, despre pericolul uniformității, un subiect atins de Papa Francisc în timpul vizitei sale în România, și reconcilierea cu trecutul.

PS Florentin Crihălmeanu a fost alături de Sanctitatea Sa Papa Francisc pe parcursul vizitei pe care Suveranul Pontif a făcut-o în România. El a vorbit și despre beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri ai regimului comunist, care a avut loc pe Câmpia Libertății de la Blaj, un moment istoric pentru români.

„Problema Bisericii Greco-Catolice a fost una dintre umbrele istoriei cu care poporul român nu dorea în niciun fel să se mândrească sau să fie știută, ci trebuia încetuț ștearsă pentru că era o rușine a unei perioade dificile din timpul comunismului. Ei bine, cei care au avut curajul să spună – da, am greșit în timpul acela, am greșit pentru că am avut încredere în elanul comuniștilor, eram tânăr și m-am lăsat prins de val, și astăzi recunosc că din cauza unor documente pe care le-am făcut, anumiți preoți au intrat la înschisoare. Este cazul Mitropolitului Corneanu, care a recunoscut public acest lucru. Din momentul acela a fost un om liber, ceea ce arată că un om reconciliat cu trecutul său, împăcat cu trecutul său, nu mai poartă tensiuni interioare”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Episcopul a vorbit și despre credință, cea care nu i-a părăsit pe cei șapte ierarhi care au fost trecuți în rândul sfinților.

„Este foarte frumos să vorbești despre viața creștină ideală și să-ți vezi de treburi pentru că nu duci lispă de nimic. Dar a trăi aceste principii, tocmai atunci când ești privat de libertate, când ești lipsit de hrana elementară sau de haine, nu ai condițiile de trai necesare, atunci a rămâne perseverent credinței, a rămâne perseverent în ideea că Dumnezeu este același, bun, drept și milostiv, că eu mă aflu aici în închisoare din voința lui Dumnezeu, împlinind misiunea mea aici din voința lui Dumnezeu…acceptând toate acestea, de fapt, te găsești pe drumul urmării lui Christos”, a spus PS Florentin Crihălmenau.

Despre Papa Francisc, PS Florentin Crihălmeanu spune că este un om care a vrut cu adevărat să cunoască sufletul românesc, care nu este un turist religios venit să facă prozelitism, să conducă pe toată lumea la catolici, ci a venit în spirit fratern.

Episcopul a și făcut referire la una dintre cuvântările Papei Francisc în care acesta a vorbit despre uniformizare.

„În cuvântările pe care le-a rostit Papa Francisc în această vizită era și o lecție de viață referitoare la tensiuni. Cum să abordăm tensiunile. În general, fugim de tensiuni. Dorim o viață lină, pace și prietenie, toți să accepte ideile noastre. Ei bine, el spunea – uniformitatea este un mare pericol, pentru că ne-ar duce la obișnuințe și omul când este obișnuit cu rutina nu mai gândește când face un lucru, ci îl face ca un robot, din obișnuință. Ei bine, el spune că trebuie să ne ferim de acest lucru și chiar ceea ce ni se pare tensiune la un moment dat, dacă știm să o acceptăm, dacă știm să intrăm în această tensiune cu un spirit deschis, cu ideea că Dumnezeu cu această ocazie ne poate face mai buni, ne poate scoate din inerția noastră, putem să rezolvăm probleme destul de dificile”, a mai spus PS Florentin Crihălmeanu.

Episcopul Florentin a vorbit și despre latura mai puțin conformistă a Papei Francisc.  

„A dezbrăcat cât a putut funcția aceasta de Pontif roman de tot ceea ce înseamnă formalism, ne-necesar, păstrând ceea ce i s-a părut important. De exemplu, în ținuta sa, el a eliminat din start acei pantofi roșii, de piele, ai Pointifului roman, care, sigur, costă o avere. Sunt papuci unicat, care se fac la comandă, el a rămas cu papucii lui negri, cu șiret, apoi nu a luat crucile de aur cu safire, cu pietre prețioase, a rămas la crucea sa de bronz argintat, pe care a purtat-o și în calitate de cardinal al bisericii. Apoi, el nu a dorit să rămână în apartamentele Pontificale, el a rămas la hotelul Sfânta Marta, unde a venit pentru Conclav. Este un hotel de, hai să zicem, plus minus patru stele. Ei bine, el a rămas în acest hotel, acolo locuiește actualmente Pontiful roman. Are o capelă la demisolul acestei clădiri, unde celebrează zilnic Liturghia, cu poporul, între 50 și 100 de persoane. Și noi când am fost la tradiționala vizită acum cinci ani, am fost primiți în această capelă, unde am avut bucuria de a co-celebra alături de Sfântul Părinte”, a mai spus episcopul.

Interviul integral pe care PS Florentin Crihălmeanu i l-a acordat lui Ovidiu Cornea îl puteți asculta aici: