Interviurile EBS | Irina Margareta Nistor, despre TIFF: „Este un festival mai tandru decât celelalte”

Criticul de film Irina Margareta Nistor a vorbit, într-un interviu acordat EBS radio despre cel mai mare festival de film din România, TIFF, care se desfășoară anual la Cluj-Napoca.

„Părerea mea e că TIFF deja a ajuns din urmă Karlovy Vary, în primul rând pentru că există oameni care își reglează zilele libere și viața în funcție de asta, că sunt elevii care sunt disperați că e școală în perioada respectivă și că e o posibilitate de a recupera ceea ce pierzi la Berlin, Veneția, unde nu toată lumea poate să meargă, și aici sunt toate adunate. Singura problemă e că de multe ori, neputând să ne clonăm, e destul de trist că nu reușim să vedem chiar tot, dar asta se întâmplă la absolut toate marile festivaluri. Pe de altă parte, este un festival mai tandru decât celelalte, adică apuci să te vezi cu ceilalți, să ieși, sunt concursuri paralele, se bea o cafea bună, sunt tot felul de concursuri, anul asta chiar au facut unul de scurtmetraje”, a spus Irina Margareta Nistor în interviul acordat lui Darian Sacalis.

Criticul de film susține că TIFF a devenit un fenomen, care a cuprins întreaga țară, prin caravana care ajunge în multe orașe din România. De asemenea, Irina Margareta Nistor spune că TIFF este recunoscut și la nivel european. „La marile festivaluri, în fiecare zi apar, în prima perioadă a festivalului, primele șase zile, apar revistele mari, și aproape întotdeauna în fiecare dintre ele există câte un articol despre TIFF. O parte sunt de reclamă, o parte despre chiar TIFF-ul nostru. Să ne înțelegem: există TIFF-ul nostru, există TIFF-ul de la Torornto și TIFF-ul de la Tokyo. (…) România figurează, și sigur că TIFF-ul figurează mai mult decât celelalte pentru că, la rândul lui, marea găselniță a fost că e chiar în Transilvania. Sigur, ca de obicei, ar trebui să-i facem o statuie lui Dracula, pentru că ne ajută, chiar dacă nu suntem în stare să facem un film remarcabil despre el”, a mai spus Irina Margareta Nistor.

Ascultă aici interviul integral difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: