Interviurile EBS | Lucia Cojocaru, președinta SLIPC: „Pentru doi sau trei copii, un dascăl merită să meargă într-un cătun sau sătuc să profeseze”

Lucia Cojocaru, președinta Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean, a vorbit într-un interviu acordat la EBS Radio despre lucrurile bune și mai puțin bune din sistem. Printre plusuri se numără modul în care funcționează, la Cluj, învățământul de tip dual, care aduce beneficii tinerilor și agenților economici în egală măsură.

Lucia Cojocaru a atins și alte subiecte, cum ar fi Legea Educației, lipsa de personal din învățământ sau solicitarea cadrelor didactice de la Cluj de a scoate calificativele pentru elevi începând din clasa a III-a.

Președinta SLIPC, Lucia Cojocaru, spune că, în județul Cluj, învățământul dual este un succes. Asta pentru că a fost interes atât din partea Inspectoratului Școlar, cât și din partea agenților economici.

„Este un interes clar pentru acești elevi fiindcă, pe lângă că statul le acordă o bursă pentru școlarizare, și agenții economici care încheie acel contract cu unitatea de învățământ le acordă, pe lângă o bursă, le acordă un loc de muncă garantat și acest lucru, credem noi, este în beneficiul lor”, spune Lucia Cojocaru.

Ajutorul este foarte important pentru că elevii sunt aduși la școală și, mai mult, se califică direct la locul de muncă pentru că practica o fac la angajatorii care au nevoie de mână de lucru calificată.

„Este important atât pentru studenți, cât și pentru elevi. Știm, este un oraș destul de scump, cred că cel mai scump din țară la ora actuală, și chirile, și viața de zi cu zi. Dar trebuie să spunem foarte clar că acești elevi care sunt la învățământul dual sunt sprijiniți de către stat, deci primesc o bursă în valoare de 200 de lei și internatul și cantina. Pe lângă sprijiniul acesta pe care îl acordă statul, din partea ministerului, și agentul economic vine cu un suport, un fel de indemnizație și, bineînțeles, aici mai vine și cu acel suport (locul – n. red.) unde își desfășoară practia. Deci clar că îl califică la locul de muncă”, a mai spus Lucia Cojocaru.

Învățământul românesc nu se confruntă doar cu un deficit de cadre didactice, ci și cu scăderea numărului de elevi. În ultimii ani, inclusiv în județul Cluj, au fost comasate școli din cauza numărului prea mic de copii.

„În ultimii ani s-au făcut multe comasări de unități de învățământ. Asta datorită scăderii numărului de elevi din mai multe comune și sate din județul Cluj, astfel încât, prin acel transport cu micobuze s-a asigurat la centrul de comună acea școlarizare. Eu nu am fost de acord cu acest lucru. Oriunde, și pentru doi sau trei copii, un dascăl cred că metrită să meargă în acel cătun sau în acel sătuc să profeseze. Și cred că ar fi în interesul elevilor. Fiindcă să nu uităm, un copil de clasă pregătitoare sau de clasa I trebuie să se scoale la 6.00, la 7.00 dimineața să meargă cu acel microbuz la centrul de comună și după-masa, când vine înapoi pe la 2.00, 3.00 este obosit. Deci nu cred că trebuie supus la acest efort”, a mai spus Lucia Cojocaru.

Interviul integral pe care Lucia Cojocaru, președinta SLIPC, i l-a acordat Gabrielei Buruian îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: