Interviurile EBS | Lucian Ban, pianist: „Improvizația aduce după sine responsabilitatea – în jazz și în viață”

Pianistul Lucian Ban se află zilele acestea la Cluj-Napoca. El lucrează cu regizorul Tompa Gabor pentru muzica unui spectacol de William Shakespeare, „Furtuna”, care va avea premiera la Naționalul Clujean în luna septembrie.

Foto: Tiberiu Crișan

De altfel, la sfârșitul acestei primăveri, Lucian Ban revenea acasă pentru a prezenta publicului clujean cel mai nou produs discografic „Dark Blue”, realizat împreună cu un vechi colaborator american – saxofonistul Alex Harding.

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, Lucian Ban vorbește despre ce înseamnă lucrul la o piesă de teatru.

„Mi-a plăcut întotdeauna să lucrez în teatru. Am lucrat în teatru înainte să plec din Romania (Lucian Ban este stabilit de 20 de ani la New York, SUA – n. red.). Provocarea este să scriu ceva care mă reprezintă, care spune ceva lumii de astăzi, ceva potrivit pentru actorii cu care lucrezi și împlinește viziunea regizorului”, a spus Lucian Ban.

Muzica de pe albumele pianistului, însă, e un alt univers, guvernat de alte reguli. Jazzul e o muzică guvernată de un limbaj foarte profund, la fel de profund ca cel al muzicii clasice.

„Nu e o libertate – fiecare face ce vrea – e o responabilitate în momentul în care improvizezi. Improvizația e ceva pe care foarte multă lume o introduce în procesele lor de zi cu zi – nu trebuie să fii muzician să improvizezi, vorbim cu toții de ‘am improvizat ceva’, dar cu cuvântul IMPROVIZAȚIE lumea nu realizează că vine imediat cuvântul RESPONSABILITATE”, a mai spus pianistul.

Foto: Tiberiu Crișan

În ceea ce privește spațiile în care-i place să concerteze, Lucian Ban preferă locurile mai mici. A concertat în festivaluri mari, pentru câteva mii de oameni, dar acolo e un alt gen de comunicare cu publicul – pentru a ajunge la mii de oameni, pur și simplu amplificarea e alta, ca atare nu e atât de mult loc pentru nuanță.

Interviul integral, realizat de Tiberiu Crișan, poate fi ascultat mai jos.

Ne poți asculta și aici: