Interviurile EBS | Maria Stoica, activistă de etnie rromă: „Pata e asociată doar cu gunoi. Oamenii nu se gândesc că sunt suflete nevinovate, care nu au ales să locuiască acolo”

Maria Stoica, activistă în cadrul mișcării „Căși Sociale Acum”, o inițiativă civică fondată la Cluj, a vorbit la EBS Radio despre ce înseamnă să fii rrom la Cluj-Napoca, cum e să trăiești la Pata Rât și despre discriminare.

Copil fiind, Maria Stoica a rămas pe drumuri împreună cu familia. Acum, alături de soțul și fiica sa locuiește la Pata Rât, sau Pata, cum o numesc oamenii de acolo.

Maria este o activistă de etnie rromă care susține creșterea rezervei de locuințe sociale și asigurarea accesului persoanelor celor mai defavorizate la acest tip de locuire. Asta face alături de ceilalți activiști din cadrul mișcării „Căși Sociale Acum”, prin acțiuni stradale, dezbateri publice, campanii de conștientizare, activități de advocacy sau proiecte de cercetare.

Maria locuiește în chirie, într-una dintre căsuțele Ecce Homo de pe strada Cantonului, de la Pata Rât, fosta groapă de gunoi a Clujului.

„Mirosul ăla te omoară. Te omoară mirosul ăla de acolo. Mă duc acuma acasă și cobor de pe autobuz mi-e rău, nu mănânc trei ore. Evacuările marcheză pe fiecare om în parte. Fiecare are propria lui trăire. Dar eu cred că cel mai tare îs marcați copiii, după aceea părinții. Copiii pierd foate multe și ți-e greu să reiei prietenii să-ți reiei viața de adolescent pe care trebuie să o trăiești normal”, spune Maria despre Pata Rât și ceea ce a simțit când a ajuns acolo.

În proiectul „Căși Sociale Acum”, Maria spune că a găsit ceva mai mult decât dorință…„Am găsit speranță. Pata e asociată doar cu gunoi. Oamenii nu se gândesc că acolo sunt vieți, suflete nevinovate care nu au ales să locuiască acolo, pur și simplu au fost duși acolo”.

Dar ea nu și-a pierdut speranța că se poate face ceva pentru oamenii de acolo.

Interviul integral pe care Maria Stoica i l-a acordat lui Flaviu Petean îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: