Interviurile EBS | Péter Eckstein-Kovács: „Cred în diversitate și că oamenii au dreptul să trăiască așa cum gândesc ei”

Avocatul clujean Péter Eckstein-Kovács, fost consilier al președintelui Traian Băsescu, a acordat un interviu pentru EBS Radio. El a vorbit despre faptul că este nominalizarea societății civile pentru a prelua funcția de Avocat al Poporului, dar și despre Cluj, relația dintre români și maghiari și ce dă, de fapt, dimensiunea interetnică a orașului.

Péter Eckstein-Kovács este avocat, dar a fost și om politic. A fost membru al Uniunii Democrate Maghiare din România, de unde a demisionat anul trecut, între 2004 și 2008 a fost președintele Comisiei Juridice a Senatului României, iar între 2009 și 2011 a fost consilier prezidențial pe tema minorităților naționale.

Perioada petrecută la Cotroceni, ca și consilier al președintelui Traian Băsescu, este una importantă în viața lui. Asta pentru că, spune el, Cotroceniul, într-o mare măsură, reprezintă România.

„Am fost foarte, foarte onorat să fiu consilierul președintelui României. Am avut prilejul să am o privire, așa, de ansamblu, asupra problemelor cu care se confruntă țara. Cotroceniul, cum să zic, pe undeva este un loc care reprezintă România. Dacă vine un președinte de stat sau de guvern, neapărat merge și la Cotroceni. Și mie mi-a făcut o mare cinste să fiu unul dintre lucrătorii, așa mai mititei, de la Cotroceni și să contribui în mod pozitiv la treburile țării”, a spus Péter Eckstein-Kovács.

Născut la Cluj, Péter Eckstein-Kovács spune că orașul nu este interetnic din cauza faptului că aici trăiesc laolaltă români, maghiari, germani și rromi. O fac de sute de ani.

„Au fost niște învolburări, când s-a bătut toba naționalismului și la Cluj, dar până la urmă eu zic că Clujul nu este interetnic din cauza românilor și maghiarilor, care au fost dintotdeauna aici, oamenii locului, împreună cu nemții, care au fost întemeietorii orașului, cu rromii care stau cu noi, iarăși, de zeci, dacă nu de sute de ani. Clujul a devenit interetnic prin faptul că au venit studenții, că avem frencezi, italieni, spanioli, israelieni și palestinieni, care nu se bat în Cluj, se bat în alte părți slavă Domnului, și vin turiștii pentru că e un oraș plăcut. E plăcut să vii de TIFF, de Serbările Clujului, de Untold ce să mai zic. Asta dă caracterul de interetnicitate al Clujului. Noi, românii cu maghiarii, ne-am înțeles cam dintotdeauna, zic eu”, a spus avocatul.

El a mai precizat că normalitatea de la Cluj este ilustrată și de recentul marș al diversității organizat weekendul trecut, ca o reacție la recentele evenimente din Valea Uzului, unde a existat un conflict între români și maghiari.

Péter Eckstein-Kovács a vorbit și despre propunerea pe care a primit-o de a prelua funcția de Avocat al Poporului, venită din partea societății civile. De altfel, în medul online a fost lansată și o petiție de susținere a candidaturii lui, care a strâns până acum aproape 9.000 de semnături.

„Au venit niște oameni la care țin foarte mult, din societatea civilă, și au zis – hai Péter, noi o să te propunem Avocat al Poporului. E un lucru, pentru mine, mai mult decât onorant că oameni și organizații vin și arată că au încredere în mine. Trebuie să te raportezi la această încredere și eu cred că eram laș dacă ziceam – hai lasă-mă-n pace că n-am chef acuma să ma duc la București, că am treburi în Cluj. Și mai multe partide parlamentare și-au anunțat susținerea. Mă onorează și treaba asta, să fim siceri. Eu sunt candidatul societății civile. Eu n-am ridicat telefonul să vorbesc nici cu Ludovic Orban, nici cu Viktor Orbán”, a spus Péter Eckstein-Kovács .

Avocatul clujean a mărturisit că se simte provocat de faptul că Avocatul Poporului trebuie să fie un mediator între cetățeni și clasa politică, fără a se situa de vreo parte.

Ascultați aici interviul integral pe care Péter Eckstein-Kovács i l-a acordat lui Ovidiu Cornea:

X
X
X