Interviurile EBS | Psihologul Mircea Miclea, sfaturi pentru părinți: Pentru copiii între 3 și 6 ani, desenele și jocurile pe telefon pot fi oferite ca premiu, o oră pe zi

Psihologul Mircea Miclea a vorbit într-un interviu acordat lui Tiberiu Crișan la EBS Radio despre efectele pe care le are tehnologia asupra dezvoltării copiilor. El a dat și câteva sfaturi părinților.

„Până la trei ani să utilizeze la minimum tehnologiile digitale cu copiii și, pe cât posibil, să utilizeze tehnologie digitală doar împreună cu copiii, deci să nu-i lase pe copii singuri. Nu i-aș sfătui să-i lase singuri cu telefonul celular, să se uite la desene animate sau să se joace nu știu ce joc, pentru că interferează cu dezvoltarea neuro-cognitivă a copilului. Creierul este în plină perioadă de dezvoltare, atunci astfel de sarcini nu sunt bune. Prin urmare, până la trei ani nu i-aș sfătui să-i lase singuri, iar între trei și șase ani le-aș spune să utilizeze cu maximum de discernământ: o oră, maximum două ore pe zi, oferit ca premiu, nu ca modalitate curentă de petrecere a timpului liber. Dacă copilul și-a făcut o serie de sarcini pe care trebuia să le facă, de exemplu să își strângă jucăriile din cameră, să se ducă prin grădină sau să meargă în parc sau să se joace sau să coloreze, atunci ca premiu se pot utiliza astfel de tehnologii. Altfel, din cauză că aceste tehnologii oferă o expunere foarte mare de imagini, noi practic la fiecare imagine care apare pe display apare o descărcare de dopamină și se pot face destul de ușor dependențe de astfel de tehnologii și astea au consecințe pe comunicare”, a spus Mircea Miclea în interviul acordat lui Tiberiu Crișan.

Profesorul Mircea Miclea susține că sunt și în țara noastră pacienți care apelează la specialiști pentru a-și trata dependența de tehnologia digitală. „Am avut și pacienți, dar de regulă această categorie de oameni sunt cei care au în plus o altă problemă, de exemplu au o problemă de tip depresiv și utilizează tehnologie digitală ca modalitate de evaziune din realitate, ca o fugă de realitate. Adică, nu îți merge bine în viața profesională, în relația cu cei care sunt apropiați, ai o serie de complexe, atunci te refugiezi într-o lume în care nimeni nu te știe, că tu ești un avatar, într-o lume în care sursele sunt nelimitate, te joci un joc și primești un elixir, apoi o viață, apoi încă o viață, o lume diferită de cea reală, dar în care poți trăi o vreme”, mai spune psihologul.

Ascultă aici partea a doua a interviului cu Mircea Miclea:

Citește și: Interviurile EBS | Psihologul Mircea Miclea: „Pentru o viață sănătoasă stați minimum două ore pe zi fără niciun fel de expunere la niciun fel de tehnologie digitală”

Ne poți asculta și aici: