Interviurile EBS | Jurnalistul Ștefan Mako: „Am trăit ani de zile și am lucrat într-o naivitate fantastică”

Ștefan Mako, jurnalist, co-fondator al proiectului independent Casa Jurnalistului și fost membru al Rise Project a vorbit la EBS Radio despre un nou proiect jurnalistic, în care agenda publică se face împreună cu cititorii, dar și despre riscurile la care este supus jurnalistul de investigație.

Ștefan Mako a povestit, în intervul acordat lui Adrian Ardelean la EBS Radio, despre noul proiect inclusiv.ro, de ce este nevoie de o platformă de jurnalism independent, dar și despre riscurile la care s-a supus documentând materiale de presă în Turcia, Siria sau pe drumul refugiaților de la Mediterana spre Germania.

Ștefan Mako a mărturisit că de jurnalism s-a îndrăgostit accidental și nu se vede acum făcând altceva.

De-a lungul carierei a avut o perioadă în care credea că un jurnalist se poate înțelege cu oricine, însă în momentul în care documenta un material despre un politician român și-a dat seama că nu e așa.

„Ăla a fost momentul în care mi-am dat seama că nu am deloc harul de a anticipa riscuri, de a înțelege pericole reale în care mă aflu…Mi-am dat seama că sunt naiv, am trăit ani de zile și am lucrat ca jurnalist într-o naivitate fantastică”, a spus Ștefan Mako.

Același lucru îl spune și despre momentele pe care le-a petrecut în Turcia, în piața Taksim, sau în Siria.

„Eu nu am fost conștient de riscuri nici când am fost în Siria și am sărit în niște blocuri dărâmate unde erau proiectile neexplodate, dar eu nu știam. Mi-a arătat cineva de la The New York Times poze – Hei ai văzut rachetele alea neexplodate de sub dărâmături? Eu mă cățăram pe dărâmăturile alea ca să-mi iasă poza mai bine, fără să îmi dau seama la ce riscuri mă expun”, a mai spus Ștefan Mako.

Ascultați aici interviul integral acordat de Ștefan Mako la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: