Interviurile EBS | Raluca Bugnar, coordonator Create.Act.Enjoy: „Îți face ție bine să te implici într-un proiect în care faci pe cineva din spital să zâmbească”

Raluca Bugnar, unul dintre coordonatorii programului coordonator Create.Act.Enjoy a vorbit la EBS Radio despre beneficiile terapiei prin artă. Și nu doar pentru persoanele bolnave, țintuite pe un pat de spital, ci și pentru voluntarii care au ales să își rupă din timpul lor ca să îi ajute.

Terapia prin artă este folosită cu succes în spitalele din străinătate pentru a îmbunătății starea pacienților. Studiile spun că vindecarea unei persoane țintuite pe un pat de spital este mai rapidă atunci când starea psihică este una bună. De puțin timp, o asociație culturală face asta și la Cluj, unde duce voluntari în spitale pentru a face terapie prin artă, încercând să grăbească vindecarea pacienților.

Ce fac practic cei de la Asociația Create.Act.Enjoy? Cum încearcă voluntarii să le mai ia gândul pacienților de la boală?

„De-a lungul timpului au fost ateliere de film, au fost ateliere de fotografie, au fost inițiați oamenii în a spune poezie în fața camerei și de a crea niște momente sensibile și foarte emoționante într-un spital. Adică să te gândești la cum să pui rima și să-ți pui creierul la contribuție la lucruri de genul ăsta e foarte important pentru cineva care își petrece timpul în spital, pentru că acolo îți vin tot felul de gânduri și când ai ceva de făcut e mult mai simplu să le înlături”, spune Raluca Bugnar.

Pacienții nu primesc doar ce le pregătesc voluntarii, ci sunt încurajați să spună ce și-ar dori să facă în spital pentru ca timpul să treacă mai ușor.

„Mulți au spus că și-ar dori să călătorească și bineînțeles că nu ai cum să îi ajuți să călătorească altfel decât prin realitatea virtuală, prin VR. Așa că anul trecut și la fel și anul acesta au fost și vor fi niște instalații de VR chiar în spital, unde oamenii pot să își pună căști și ochelari și, brusc, din sala în care sunt ajung în Tokio sau în Egipt sau în Paris sau la ei acasă, în Baia Mare – am avut o doamnă care nu a vrut să călătorească decât la căsuța ei. Și asta le face foarte bine. Pot să facă scuba diving, pot să vadă cum e dacă ai fi într-un submarin și vezi meduze și balene și delfini. Asta le face foarte bine, să călătorească din spațiul ăla”, a mai spus Raluca Bugnar.

Voluntarii deja își iau concediu ca să poată participa la acest program. Și asta pentru că ceea ce fac își pune amprenta și asupra lor, nu doar asupra celor nevoiți să stea pe un pat de spital.

„E un gen de satisfacție pe care nu-l ai într-o altă conjunctură. Adică ajungi într-un mediu în care poți să faci niște lucruri pe care poate nu ai reușit să le faci nici măcar pentru părinții tăi, sau pentru bunicii tăi și te vindeci cumva. Adică îți face ție bine, personal, să te implici într-un proiect în care faci pe cineva din spital să zâmbească sau să-și descrețească fruntea sau să întindă mâna să te strângă de mână pentru că se simte conectat sau conectată cu tine. Și asta cumva te face pe tine să te liniștești….Și actorii la fel pățesc. Ei la fiecare salon intră cu foarte multă energie și entuziasm, dar uneori când ies din saon și nu-i mai vede nimeni le dau lacrimile pentru că sunt de multe ori oameni care seamănă cu bunicii lor și nu ai cum, e clar că suntem toți umani și simțim”, a mai spus Raluca Bugnar.

Interviul intergal pe care Raluca Bugnar i l-a acordat Gabrielei Buruian îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: