Interviurile EBS | Tudor Baciu, inițiatorul proiectului Cinemobilul: „Când ajung în sate cu filmele, oamenii mă văd ca pe popa”

Tudor Baciu este un tânăr clujean care în urmă cu 5 ani a decis să ducă filmul în cele mai inaccesibile locuri din România. El a vorbit la EBS Radio despre această „peripeție” continuă și bucuria care vine cu…Cinemobilul.

La volanul unei dubițe, care i-a fost și casă câteodată, și cu două proiectoare clasice, Tudor Baciu a ajuns să străbată întreaga țară. El a proiectat filme pe vârful munților, în mijlocul pădurilor sau la malul mării, oriunde filmul nu mai ajunsese de multă vreme. Acum e în fața unei noi provocări, un turneu în peste 80 de localități din țară.

Pentru orice proiect, sune Tudor, trebuie să-ți dedici timp, la fel ca atunci când ești angajat. „8 ore pe zi, că vrei, că nu vrei”, și-a început el povestea. Este și un sfat pentru toți cei care vor să înceapă un proiect pe cont propriu. Și, mai spune el, orice faci trebuie să faci cu plăcere.

Când ajunge în sate uitate de lume, Tudor e privit ca popa. El proiectează documentare, filme de animație sau comedii. Iar dacă e să aleagă, preferatele lui sunt filmele de animație.

„Lung metrajele de animație îs foarte faine. Nici nu ști cine se bucură mai tare copiii sau părinții lor…Asta este satisfacția mea cea mai mare, să îi văd pe copii. Deși într-un fel mă și sperie modul în care ei privesc ecranele și mă gândesc că parcă îi hipnotizează. Ce proiectez eu, cumva hipnotizează cu o chestie pozitivă. Dar mă gândesc că tot cu aceeași privire văd o reclamă, îs absorbiți de miile de ecrane cu care sunt înconjurați, nu e neapărat o chestie grozavă. Atenția asta către ce se mișcă pe un ecran mă sperie uneori când îi văd pe copii când se uită”, spune Tudor Baciu, care, în ton cu ceea ce se întâmplă în această săptămână la Cluj-Napoca, ediția cu numărul 18 a TIFF, dă mare șansă filmului, în continuare.

Interviul integral pe care Tudor Baciu i l-a acordat lui Tudor Runcanu la EBS Radio îl puteți asculta aici:

Ne poți asculta și aici: