Studiile de specialitate arată că unei persoane din patru îi este frică să zboare cu avionul. Vlad Noghi, pilot la o companie aeriană, a vorbit la EBS Radio despre această problemă, foarte des întâlnită, dar și de faptul că teama poate fi învinsă cu ajutorul simulatoarelor de zbor.

Frica de zbor se traduce inclusiv prin refuzul persoanei de a urca în avion. Astfel, mulți renunță să călătorească în zone îndepărtate. La Cluj există, însă, un simulator de zbor, primul din țară care se adresează și celor care nu sunt specialiști în domeniu și unicul unde se poate experimenta zborul cu un Airbus A320.
Vlad Noghi este unul dintre fondatorii companiei care deține acest simulator. Dar de ce le este frică oamenilor să zboare cu avionul.
„Persoanelor cărora le este frică să zboare, există parte asta psihologică. Practic le este frică să predea controlul. Când sunt pasageri într-un avion închis, ei, de fapt, nu dețin controlul, nu înțeleg ce se întâmplă. Când vin la noi la simulator facem o chestie foarte simplă. Le explicăm exact ce se întâmplă…Când se aude sunetul motoarelor le explicăm de ce se aud motoarele, de ce se reduc motoarele, de ce se accelerează motoarele…Atunci când înțeleg toate sunetele, toate mișcările avionului, de ce se întâmplă și care este motivul din spatele lor, atunci sunt pregătișți să predea controlul și au încredere în ceilalți și, cumva, scapă de această frică de zbor”, spune Vlad Noghi.
Pilotul clujean a mai arătat că, din păcate, pasagerii care zboară cu avionul nu conștientizează faptul că poate exista o situație de urgență, chiar dacă este considerat cel mai sigur mod de transport. Iar piloții și însoțitorii de zbor văd că aceștia nu acordă atenție indicațiilor.
„Este o reală problemă în momentul de față, pentru că de multe ori când facem demo-urile de safety înainte de cursă sunt mulți pasageri care încă își țin căștile în ureche, nu acordă atenție. Avem safety card-urile pe scaunele din față pe care niciodată nu le citește nimeni, iar oamenii nu conștientizează, de fapt, gravitatea unei situații în caz de urgență. Și din cauza asta pe fiecare îl interesează propria lui siguranță și bagajul în care are laptopul și consideră că jumătate din viața lui este în această geantă”, arată pilotul.
Aflați cum a devenit pilot Vlad Noghi și mai multe amănunte despre cum vă poate ajuta simulatorul de zbor să scăpați de frica de a vă urca în avion din interviul acordat Gabrielei Buruian la EBS Radio: