Istoricii și voluntarii au realizat biografiile a peste 500 de delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1918

Biografiile a peste 500 de delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 au fost realizate de istorici și voluntari de la Facultatea de istorie și Filosofie a UBB în colaborare cu Wikimedia România.

Reprezentanții UBB Cluj anunță că joi, 1 noiembrie, va avea loc un atelier de creație numit „Utilizarea platformei online Wikimedia pentru învățarea realizării de conținut științific în format digital de către studenții la specialitatea Istorie”.

„Atelierul deschide etapa a doua a proiectului <Realizarea biografiilor online ale delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia>, care a debutat în luna aprilie 2018 și în cadrul căruia au fost realizate, până în prezent, biografiile a peste 500 de delegați. Obiectivul acestei etape este să ducă numărul biografiilor Wikipedia ale delegaților la Marea Adunare Națională la peste 1000”, susțin reprezentanții universității clujene.

Istoricii susțin că delegații la Marea Adunare Națională, cei care au votat unirea la 1 decembrie 1918, au fost aleși de românii din întreaga Transilvanie, dar și de instituțiile sociale, economice și ecleziastice ale acestora. Mulți dintre ei au fost țărani sau intelectuali din mediul rural, iar biografiile lor au fost cu greu recuperate de istorici. „Despre unii nu se cunosc decât informații trunchiate. Cunoașterea biografiei lor, dincolo de simpla nominalizare, reprezintă nu doar o necesitate generată de momentul în care ne aflăm, ci și o contribuție importantă la istoria locală a zeci de comunități din Transilvania”, afirmă reprezentanții UBB Cluj.

Proiectul se va finaliza la începutul lunii decembrie, când va avea loc premierea celor mai valoroase contribuții și prezentarea publică a rezultatelor.

Citește și: Delegații care au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia în 1918 ar putea primi post-mortem titlul de „Clujean de onoare”

Sursa foto: Facebook/Remus Gabriel Lăpușan

Ne poți asculta și aici: