Mai mulți studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai lucrează la prima bază de date online cu lista delegaților la Marea Unire din 1918 și biografiile lor.
17 voluntari de la Universitatea Babeș-Bolyai adună date despre toți cei peste 1.200 de delegați care au participat la Marea Unire de la Alba Iulia.
Dacă uneori realizarea unei biografii durează câteva minute, alteori tinerii caută zile în șir informații despre cei care au scris istoria la 1 decembrie 1918. Așa au aflat, de exemplu, că Victor Motogna nu a fost un simplu delegat din Bistrița-Năsăud, ci un adevărat intelectual, care a corespondat cu Nicolae Iorga.
„Am căutat și-am găsit diverse site-uri în care apare. Și am putut să văd acolo că a participat la o reuniune a învățătorilor din localitatea sa, a fost notar în diferite adunări, a întreținut și o corespondență cu Iorga. Și s-au păstrat două scrisori”, explică voluntarul Maria Minerva Zah.
În același fel, studenții încearcă să scrie povestea fiecărui delegat, în cadrul unui proiect derulat de Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai.
„Poate cineva vrea să-și găsească bunicul sau străbunicul care-a fost delegat și să găsească niște informații despre el sau pentru publicul specializat, de exemplu cei care nu au acces la anumite surse la care noi avem acces. În sensul ăsta este folositoare toată acțiunea noastră”, a declarat un alt voluntar, Antonia Bera.
Până acum, studenții au strâns date despre aproape 1.000 dintre delegații care au fost la Alba Iulia.
„Ceea ce este important în momentul de față este ca biografiile să existe, chiar în varianta mai redusă și cu informațiile care există în momentul ăsta în circuitul științific, pentru că ele vor fi extinse pe măsură ce oamenii interesați de respectivii delegați le vor descoperi biografia pe internet”, spune coordonatorul proiectului, lector doctor Vlad Popovici.
Voluntarii spun că proiectul lor nu se încheie cu întocmirea biografiilor delegaților prezenți la Alba Iulia în 1 decembrie 1918. Ei vor să îi identifice și pe urmașii acestora și să afle poveștile despre Marea Unire păstrate de la strămoșii lor.
Text și foto: Alexandra Ogruțan
Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:
EBS Radio a lansat campania „De un secol împreună”, dedicată centenarului. Ascultătorii vor afla informații esențiale, dar și inedite, despre istoria României din ultimii 100 de ani. Vor fi prezentate simboluri și personalități ale Unirii, dar și interviuri cu sociologi, istorici, sportivi și psihologi, care vorbesc despre cum a evoluat România în ultimul secol.
Campania are loc până vineri, 30 noiembrie, zilnic de la ora 8.00 până la 20.00. De 1 decembrie, EBS Radio a pregătit o ediție specială dedicată Centenarului.
Ascultă aici materialul de promovare a campaniei:
Citește și: