It-iștii văd ca benefică reprezentarea permanentă a Clujului în Silicon Valley

It-iștii clujeni cred că o reprezentare a orașului în Silicon Valley, o idee susținută de primarul Emil Boc, ar fi una benefică. Totuși, ei cred că administrația publică trebuie să faciliteze, în primul rând, dezvoltarea startup-urilor locale.

It-iștii clujeni susțin și că administrația publică trebuie să faciliteze dezvoltarea startup-urilor locale.

Parteneriatele între investitorii din SUA și companiile de la Cluj se pot realiza doar dacă acestea le pot oferi cele mai bune servicii, susțin specialiștii. Clujul poate atrage mai multe investiții în IT din Silicon Valley, dacă va avea, începând din 2019, un reprezentant permanent în zona San Francisco, crede primarul Emil Boc.

„Voi analiza într-o ședință viitoare, împreună cu cei din clusterele clujene, cu universitățile și cu administrația locală posibilitatea de a avea un reprezentant permanent al Clujului în Silicon Valley, care să fie interfața dintre sectorul de IT, de inovare și de dezvoltare a Clujului și multiplele opritunități de afaceri, de IT, de venture capital din Silicon Valley și din San Francisco”, a declarat pentru EBS Radio primarul Clujului, Emil Boc.

Bianca Muntean, directorul ARIES Transilvania, cluster din IT cu peste 80 de firme membre, spune că administrația trebuie să sprijine mai mult dezvoltarea spiritului antreprenorial în acest domeniu.

„Primăria ar putea asigura spații pe care să le ofere cu caracter gratuit startup-urilor și să devenim un teren fertil pentru dezvoltarea de noi afaceri în orașul nostru, iar firmele mari pot să ofere mentorat, îndrumare acestor noi afaceri și, totodată, să își ia idei noi pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Iar de aici încolo, într-adevăr putem să ne uităm la surse externe, la investitori și să aducem și mai multă finanțare în regiunea noastră”, a declarat pentru EBS Radio Bianca Muntean.

Alex But, fondatorul unui startup clujean din domeniul roboticii, a petrecut o săptămână în Silicon Valley, în cadrul unui program dedicat startup-urilor. El spune că firmele de acolo își gândesc foarte țintit produsele și evaluează atent orice viitor partener.

„În majoritatea cazurilor, când iau un partener sau angajez o altă firmă sa facă un produs, sau cumpăr un produs, mă bazez în primul rând pe evaluarea acelui producător. Niciodată o terță parte nu va putea mijloci legătura directă între companii în mediul de busness, dar poate să semnaleze care sunt oportunitățile și, cu siguranță, vor aduce plus valoare”, a declarat și Alex But.

Numeroase firme de IT din Cluj au deja colaborări cu companii din Silicon Valley. Cu toate acestea, primarul Emil Boc crede că orașul poate atrage noi investiții dacă va fi reprezentat permanent la San Francisco.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: pixabay.com

Materialul audio difuzat la EBS Radio: