Jean-Claude Juncker, la București: Investițiile nu au niciun sens în absența respectării statului de drept

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, participă, la București, la sesiunea plenară a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Jean-Claude Juncker spune că de căte ori vorbește despre statul de drept, se strănută în reuniuni

„Respectarea statului de drept este esențială. Investițiile nu au niciun sens în absența respectării statului de drept”, a declarat Jean-Claude Juncker, potrivit Mediafax. Oficialul european a adăugat, stârnind zâmbete în sală, că de căte ori vorbește despre statul de drept, se strănută în reuniuni. „Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală”, a spul șeful Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker a spus că Europa începe „să rămână fără suflare” pentru că nu respiră cu cei „doi plămâni, de est și de vest”. „Europa trebuie să respire cu doi plămâni, de Est și de Vest. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Europa rămâne fără suflare și am impresia că Europa noastră începe să rămână fără suflare, așa că trebuie să punem accent pe cooperare, să folosim o limbă comună pentru Est și pentru Vest”, a afirmat Juncker.

Acesta i-a cerut președintelui României, Klaus Iohannis, să încurajeze „noi căi de comunicare între cei doi plămâni” ai continentului. La rândul său, Klaus Iohannis a declarat că trebuie exploatat pe deplin potențialul de dezvoltare a interconectivității, punând accent pe transport, energie și piața digitală.

„În cadrul acestei inițiative ne-am propus să prioritizăm transportul, energia și piața digitală. Am avut dreptate, deoarece aici este cea mai mare oportunitate de a dezvolta interconectivitatea. Cred că este un potențial pe care putem și ar trebui să îl exploatăm pe deplin, în strânsă cooperare cu partenerii din comunitatea euro-atlantică și instituțiile financiare europene și internaționaantici”, a spus președintele României.

La cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, desfășurat la București, participă preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă preşedinţi de stat, dar şi Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.