Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Klaus Iohannis cere verificarea modului în care autoritățile au intervenit pentru prevenirea pestei africane

Președintele Klaus Iohannis solicită verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile au aplicat măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane.

„Guvernul are responsabilitatea directă și nemijlocită în privința crizei generate de răspândirea virusului PPA pe teritoriul național, România înregistrând cea mai rapidă creștere a numărului de focare dintre toate țările europene afectate în prezent. Această evoluție explozivă a PPA arată, de fapt, că autoritățile responsabile, atât cele centrale, cât și cele locale, sunt depășite de situație”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Șeful statului adaugă că România se confruntă cu o răspândire accelerată a bolii, în loc „să asistăm măcar la stabilizarea situației”.

Președintele susține că Executivul ar fi trebuit să adopte măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017, când au fost primite avertizări din partea Comisiei Europene. „Evaluările specialiștilor indică faptul că ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane”, se mai spune în comunicat.

În opinia șefului statului, o altă deficiență majoră a constat în absența unei campanii de informare a populației și a crescătorilor de porcine. „În lipsa acestei campanii timpurii de informare, mai ales a populației din mediul rural, evenimentele din ultimele săptămâni au produs panică și au creat o stare de neîncredere a oamenilor în deciziile autorităților, situație care a contribuit la favorizarea răspândirii acestui virus. Pagubele imense lăsate în urmă de răspândirea pestei porcine africane puteau fi evitate dacă Guvernul nu ar fi arătat incompetență și lipsă de responsabilitate în privința consecințelor dramatice ale răspândirii PPA”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Sursa foto: presidency.ro

Te-ar mai putea interesa

X
X
X