Klaus Iohannis, în PE: O Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluție

Președintele Klaus Iohannis a spus în plenul Parlamentului European că „Europa cu două viteze” nu este o soluție, iar Europa trebuie să arate că este unită și nu lasă niciun cetățean în urmă.

„Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate și pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european. Cheia centrală trebuie să rămână unitatea. Uniunea Europeană este un proieect evolutiv, noile realități impun o dezvoltare și în niciun caz o repunere în discuție a principiilor fundamentale. O Uniune puternică nu avem nevoie să fie creată în detrimentul unității. Avem nevoie de o Uniune care nu lasă în spate niciun cetățean european. Din acest punct de vedere o Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluție”, a spus Kaus Iohannis, la dezbaterea privind viitorul UE, potrivit Mediafax.

Președintele României a făcut referire la protestele din ultimul an de la București, spunând că tânăra generație și-a făcut auzită vocea când a trebuit să „apere statul de drept”.

„Avem o societate dinamică, suntem o democrație tânără care are resursele pentru a se perfecționa. Românii sunt contectați activ la valorile civice. Au făcut-o cât se poate de clar acest lucru și și-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept. Este ambiția de a depăși orice obstacol pentru a rămâne puternic ancorați în familia europeană. Tânăra generație crede în Europa”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului este încrezător că summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 va reprezenta un reper în proiecția privind viitorul unei Uniuni mai puternice. „Sunt încrezător că summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 va reprezenta un reper în proiecția privind viitorul unei Uniuni mai puternice, mai unite, mai coezive și mai democratice. Depinde de puterea, înțelepciunea și voința noastră, state membre, instituții europene și cetățeni europeni, ca acest obiectiv să devină realitate”, a declarat Klaus Iohannis în timpul alocuțiunii pe care a tinut-o în Parlamentul European.

Sursa foto: presidency.ro

Ne poți asculta și aici: